Az MNB szűkített a kamatfolyosón, az alapkamaton továbbra sem változtatott

Az MNB szűkített a kamatfolyosón, az alapkamaton továbbra sem változtatott

A Matolcsy György vezette jegybank egyelőre nem kívánt hozzányúlni az alapkamat mostani szintjéhez.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

nem változtatott az alapkamat 13 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek felső széle szerdától 17,5 százalékról 100 bázisponttal, 16,5 százalékra csökken - ismertette az MTI a friss jegybanki döntést.

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13 százalékra, egyúttal az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette azt.

Ismeretes, a jegybank élén álló Matolcsy György néhány nappal ezelőtt David Pressman amerikai nagykövettel munkaebédelt, és találkozón kiemelte, hogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági és geopolitikai helyzetben az erős bilaterális kapcsolatok elengedhetetlenek.

Korábban pedig az MNB-elnök kétszer is súlyos kritikát engedett el nyilvánosan az Orbán-kormánnyal és magával a miniszterelnökkel szemben az elmúlt időszak gazdaságpolitikáját illetően.

(Címlapkép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában 2023. június 21-én. MTI/Hegedüs Róbert)