Az MNB-től jutott el végül Tiborcz Istvánhoz a százmilliárdos belgrádi irodaegyüttes

Az MNB-től jutott el végül Tiborcz Istvánhoz a százmilliárdos belgrádi irodaegyüttes

Jellinek Dánielen keresztül jutott el az értékes ingatlankomplexum a miniszterelnök vejének Diófa Alapkezelőjéhez.

Korábban a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonát képezte az a szerbiai ingatlanportfólió, ami nemrég került Tiborcz Istvánhoz - adta hírül a Szabad Európa.

A Forbes szerb nyelvű kiadása a múlt héten számolt be arról, hogy a Diófa Fund Management több prémium irodaházat vásárolt Új-Belgrádban. Ez az alap annak a csoportnak a tagja, amely Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozik.

Immár Tiborcz Istváné a belgrádi irodapiac tíz százaléka.

A jegybank még 2014-ben hozta létre a Pallas Athéné alapítványokat, melyekben mintegy 260 milliárd forintot helyezett el. Ezután az alapítványok vagyonkezelését az Optima Zrt.-re bízta, a cég pedig 2020-ban szerezte meg a GTC Globe Trade Centre S.A. feletti irányítást, melynek a mai napig 62,61 százalékos tulajdonosa.

Ez a cég birtokolta a tizenegy épületből álló, 122 ezer négyzetméteres belgrádi irodaház-komplexumot 2021-ig, amikor is eladták azt a Jellinek Dániel-féle Indotek Csoportnak megközelítőleg 100 milliárd forintért.

Az Indotek akkor még hosszú távú befektetésről beszélt, de 2023 decemberében bejelentették, hogy az irodákat eladták Tiborcz István Diófa Alapkezelőjének.

Ráadásul ezek az irodák jelentős bevételeket is termelnek a folyamatosan fejlődő belgrádi ingatlanpiacon, ugyanis 2021-ben 10,6, 2022-ben pedig már 11,3 millió eurós profitot hoztak a tulajdonosuknak.

(Címlapkép: Tiborcz István és Orbán Viktor - Facebook)