Az ügyészség vizsgálja a fideszes érdekeltségű napelempark ügyét

Az ügyészség vizsgálja a fideszes érdekeltségű napelempark ügyét

Nem számít a kiváló termőföld, ha a fideszesek napelemparkot építenek? A meglehetősen érdekesen átminősített földterület miatt feljelentést is tettek. Most az ügyészség vizsgálja az ügyet.

Mint arról korábban lapunk beszámolt, Barcson adott egy kiváló termőföld, aminek minősége miatt nem lehetne rá napelemparkot létesíteni. Ezt egyébként a törvények sem teszik lehetővé. Ám a napelempark megépült, megdöbbentő módon megoldották "okosba" azon a termőföldön, ami többek között Barcs fideszes polgármesterének, Koós Csaba Tibornak a tulajdonában is áll.

Az ügyben megkerestük a barcsi Járási Hivatal korábbi vezetőjét

Racsek József elmondta, számára is megdöbbentő volt, hogy végül engedélyt adtak a kiváló minőségű termőföldön történő építkezésre. Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője pedig a legfőbb ügyészhez fordult az ügyben. Nem talált ugyanis magyarázatot arra, hogy a "törvények alapján kiváló minőségűnek számító, ezáltal nem beépíthető földterületre hogyan épülhet napelempark".

Megkeresésére Polt Péter levélben válaszolt. A legfőbb ügyész leszögezte,

országgyűlési képviselőként Ander Balázs megkeresése kérelemnek minősül, éppen ezért elbírálásra azt átadta a Somogy Vármegyei Főügyészségnek.

(Fotó: Helló Dél-Somogy/Facebook)

"Már az is előrelépés, hogy az ügyben az ügyészség vizsgálódik. Reményeink szerint megfelelő elbírálást kap a sokak számára igen súlyos kérdéseket felvető ügy"

- nyilatkozta az Alfahírnek Ander Balázs.

Hozzáfűzte, nem az energetikai fejlesztések vagy a napelemparkok létesítését ellenzi. Azokat nagyon is fontos fejlesztéseknek tartja. Viszont úgy véli, hogy az ilyen típusú mutyiknak minden esetben gátat kell szabni.

(Címlapkép: Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2021. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásának általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 29-én. MTI/Kovács Attila)