Hivatalossá vált, hogy októbertől Mark Rutte lesz a NATO főtitkára

Hivatalossá vált, hogy októbertől Mark Rutte lesz a NATO főtitkára

Az Észak-atlanti Tanács hivatalosan is kinevezte leköszönő holland miniszterelnököt a NATO élére. Mark Rutte a norvég Jens Stoltenberget váltja a poszton. Orbán Viktor támogatását is sikerült ehhez kiharcolniuk.

Az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának, Jens Stoltenberg utódjaként – jelentette be a katonai szövetség egy sajtóközleményben. Rutte 2024. október 1-től fogja betölteni főtitkári tisztségét, amikor elődje mandátuma a Szövetség élén eltöltött 10 év után lejár – írták.

Román kihívója visszalépése után vált biztossá a holland kinevezése.

Rutte kinevezése elől múlt héten az utolsó akadály is elhárult, miután kihívója, Klaus Iohannis visszalépett a jelöltségtől. A román elnök azt követően lépett vissza, hogy a tagállamok közül utolsóként Szerbia és Magyarország is bejelentették, hogy támogatják Rutte NATO-főtitkári kinevezését.

Orbán kivonta Magyarországot Ukrajna megsegítéséből, cserébe megszavazta Ruttét.

Orbán Viktor először nem akarta támogatni Mark Rutte kinevezését, de később kizsarolt tőle egy paktumot, miszerint hazánknak nem kell részt vennie a szövetségeseink által folytatott ukrajnai misszióban. A megegyezést a leköszönő Jens Stoltenberg is elősegítette, amikor Budapestre látogatott, hogy meggyőzze a miniszterelnököt.

Orbán korábban azt hozta fel Ruttéval szemben, hogy liberális, de ez most már zavarja.

(Címlapkép: Mark Rutte ügyvivő holland miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt fogadja Hágában 2023. június 27-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)