Az AfD örül Merkel kancellár-jelöltségének

Petry úgy látja, hogy Merkel újbóli indulásából elsősorban az ő pártja, a szélsőjobboldaliként aposztrofált Alternatíva Németországnak (AfD) profitálhat.

"Ezzel egy olyan politikus próbálja újraválasztatni magát, aki a milliárdos költségekkel járó és veszélyes bevándorlási káoszt okozta, és akinek a vezetése alatt falnak ment az 'Energiewende' (arról, hogy ez mi, lásd keretes anyagunkat - a szerk.)"

- nyilatkozta Petry a DPA német hírügynökségnek.

Merkel kapaszkodik a kancellári székbe, folytatni akarja a kormányzást

A politikus a zárt tárgyalás után, vasárnap este sajtótájékoztatón is ismerteti majd döntését. A CDU a december 6-án kezdődő kétnapos esseni kongresszusán tart tisztújítást. Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t - nyolcszor választották meg pártelnöknek -, és 2005 óta Németország kancellárja. A mostani a harmadik kormányfői ciklusa.

A pártvezető hozzátette: annak ellenére, hogy politikusként örül neki, állampolgárként ugyanakkor nyugtalanítja Merkel indulása.

A szociáldemokraták részéről Petry Martin Schulz-ot, az Európai Parlament leköszönő elnökét látná szívesen a startvonal mögött készülődni, akit nemrég még leendő külügyminiszterként tartottak számon a német közéleti elemzők.

Nyolc általánossal is lehet valaki német külügyminiszter? Naná!

Miután Joachim Guack jelenlegi szövetségi elnök bejelentette, hogy nem kíván újabb ciklust betölteni, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter merült föl a politikus lehetséges utódaként, amit a német közélet - reális kihívó híján - már kész tényként kezel.Mivel a jövőben megüresedő külügyéri posztra Sigmar Gabriel szociáldemokrata alkancellár jelöl ki utódot, nagyon valószínű, hogy párttársa, az EP hamarosan leköszönő elnöke, Martin Schulz lesz a német külpolitika hivatalos képviselője.

Petry így indokolta, miért indulna szívesen a csupán nyolc osztállyal rendelkező eurokrata ellen:

"Egy német sem áll annyira az Európai Unió kudarcai mellett, mint ő."

Nyilatkozatában az AfD társelnöke "a hanyatlás Németországának álompárjaként" hivatkozott Merkelre és Schulz-ra.

Az AfD pártbizottsága közben úgy határozott, hogy a szervezetnek több jelölt közül kell majd kiválasztania a kancellári posztért versenybe szálló személyt, így Petry-n kívül esélyes induló még Alexander Gauland alelnök is.

Arról, hogy kik közül kerül majd ki a párt kancellár-jelöltje, az áprilisi pártnapon határoz a bizottság.

Mi az az "Energiewende"?

Az Energiewende, vagy "Energiaforradalom" a német energiaszektor megreformálásának hosszútávú koncepciója, ami 2002 óta napirenden van.

Lényegi elemei:

  • A német atomerőművek 2022-re való bezárása.
  • 2050-re a CO2-kibocsájtás drasztikus csökkentése (az 1990-es érték legfeljebb 20 százaléka lehet majd).
  • 2030-ra a megtermelt áram felének, 2050-re pedig 80 százalékának megújuló forrásból való előállítása.