Az oroszok tilthatják be a világon elsőként a dohányzást

Putyinék bekeményítenek.

Az egészségügyi minisztérium szerdán nyilvánosságra hozott tervezete szerint a jövőben tilos lenne dohányárut eladni mindenkinek, aki 2015 után született - írja az Independent.  Ezzel Oroszországé lehetne a világ legszigorúbb dohányzási törvénye, ami lényegében néhány évtizeden belül

a cigaretta betiltását jelentené.

Moszkva egyébként figyelemre méltó eredményeket mutatott fel az elmúlt esztendőkben a füstölgés elleni küzdelemben. Putyin az egészséges életmód lelkes híveként gyűlöli a cigarettát, ám a teljes tiltás még a népszerű, és hatalmát számtalan módon bebetonozó elnök székét is megingathatná, hiszen jelenleg minden harmadik orosz felnőtt dohányzik. A Kreml így a lassú lépések politikáját választotta.

A nyilvános helyeken 2013 óta tilos rágyújtani, és az országos dohányzás-ellenes kampány is gőzerővel folyik. Ennek során a hidegháborús propaganda és a népnevelés olyan bizarr összefonódására is akadt példa, amikor egy plakáton arra hívták fel a figyelmet, hogy 

"a dohányzás több embert öl meg, mint Obama."

A projekt mindenesetre hatásosnak tűnik: a TASSSZ hírügynökség szerint tavaly 10%-al csökkent az orosz dohányosok száma.

A mostani, példátlanul kemény szigorítás egyelőre még csak tervezet. Az orosz elnök szóvivője jelezte, hogy egyetért az elképzeléssel, ám annak megvalósulását még "komoly egyeztetéseknek" kell megelőznie.