Veszélybe kerülhet az ellenzéki bajai önkormányzat irányítása

Veszélybe kerülhet az ellenzéki bajai önkormányzat irányítása

Nagyon fontos, stratégiai jelentőségű belvárosi ingatlanok szerepeltek azon a listán, melyek értékesítését terjesztette elő Nyirati Klára, Baja Város polgármestere a pandémia utáni első testületi ülésen. Csupán egyetlen ingatlan-értékbecslői vélemény áll rendelkezésre, a városvezetés pedig ez alapján mindössze 20 millió forintért akarja eladni azt a 800 négyzetméteres belvárosi ingatlant, melyből 200 négyzetméter lakóterület. Ez több ok miatt elfogadhatatlan, már csak azért is, mert Baján 15 millióba kerül egy lakótelepi, 50 négyzetméteres lakás

– nyilatkozta az Alfahírnek a városban kialakult helyzetről Preininger Rozália, Baja Város Önkormányzatának képviselője.

Baján egészen mostanáig kényelmes többsége volt a Sikeres Bajáért Egyesületnek, mivel az ellenzéki pártok támogatását élvező civil szervezet jelöltjei a 2019-es önkormányzati választáson 9 helyet szereztek meg a 15 tagú testületben. Az elmúlt évben azonban elmérgesedett a viszony a Sikeres Bajáért Egyesület képviselői és a momentumos polgármester, Nyirati Klára között. Tavaly júniusban pedig már odáig fajult a vita, hogy Nyirati Klára lemondásra szólította fel az egyik alpolgármestert, a DK-s László Károlyt, mondván egy őt kritizáló korábbi megnyilvánulása miatt már nem bízik meg benne.

László Károly ennek eleget téve, lemondott a tisztségéről. A polgármester korábbi döntése csak rontott a helyzeten és a pandémia utáni első közgyűlésen, csütörtökön a Sikeres Bajáért képviselői a városvezető által előterjesztett több határozati javaslatot is elutasítottak.

Az egyik előterjesztés a már említett ingatlaneladásról szólt, de a polgármesteri tanácsadó testület beszámolójára is nemet mondott a grémium, valamint arra is, hogy az önkormányzat médiacégcsoportja 28 millió forintos plusztámogatást kapjon. 

Preininger Rozália, a Jobbik által is támogatott országgyűlési képviselőjelölt elmondta, egy másik, 2120 négyzetméteres, ugyancsak belvárosi ingatlant értékesítését is előkészítették, melyre szintén egyetlen – mindössze 50 millió forintos – értékbecslői szakvélemény érkezett.

A helyére a vevő egy lakópark kivitelezését tervezi Baja belvárosába. Én ezt nem tartom elfogadhatónak és meggyőződésem, hogy a bajaiak sem akarják. Azért kritizáltam ezt az ingatlaneladást is, mert úgy vélem, a város vagyonát minden eszközzel meg kell védenünk, annak elherdálásához nem adhatom a nevemet és véleményem szerint ehhez egyetlen képviselőnek sem szabad hozzájárulnia. Egyébként úgy tudni, az ingatlanbecslő a polgármester tanácsadójának embere lehet

– tette hozzá Preininger Rozália.

Bács-Kiskun 6.: a Jobbik Preininger Rozália civil jelöltet támogatja az előválasztáson

Továbbra is gőzerővel készülnek az ellenzéki pártok az őszi előválasztásra, ennek keretében egyre több körzetben mutatják be a jelöltjeiket. Ahogy azt korábban Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje megígérte, pártja támogatja, hogy ne csak pártpolitikusok, hanem civilek is részt vehessenek a '22-es kormányváltásban, illetve az ország újjáépítésében.

Szintén a bajai önkormányzat működéséhez tartozik még, hogy Nyirati Klára polgármester kezdeményezte a Sikeres Bajáért képviselőcsoport frakcióvá való átalakítását. 2019-ben ugyanis olyan szervezeti és működési szabályzatot fogadott el a bajai közgyűlés, ami meggátolta a frakcióalakítást annak érdekében, hogy a testület munkáját ne zavarják meg a pártharcok.

Nyirati Klára azonban az önkormányzati SzMSz módosítását egyszemélyben elfogadva kiépítette a frakcióalakítás jogi kereteit, hogy aztán frakciófegyelemmel befolyásolja a város döntéseit, és ha a kilenc Sikeres Bajáért Egyesület által mandátumhoz jutott képviselőből hatan azonos véleményen vannak egy előterjesztésről, akkor valamennyien egyféleképpen szavaznak.

Az egyezség nem született meg, ami végül azt eredményezte, hogy ezeknél a fent említett napirendi pontoknál - Baja város lakosságának érdekeit elsődlegesen szem előtt tartva - a Sikeres Bajáért egyes képviselői együtt szavaztak a kormánypárti képviselőkkel.

Ezzel veszélybe kerülhet a bajai önkormányzat irányítása is. Sokan úgy vélik a városban, hogy az ellenzéki képviselők között kialakult vita egyik oka az lehet, hogy Nyirati Klára polgármester asszony és fő támogatója, a Momentum azt szeretné, ha nem lenne Baján előválasztás és az ő általuk támogatott egyetlen képviselőjelölt lenne végül a közös ellenzéki jelölt a 2022-es országgyűlési választáson.