Balassa Péter: az utolsó helyen kullog a magyarok órabére az EU-ban

Balassa Péter: az utolsó helyen kullog a magyarok órabére az EU-ban

A jobbikos politikus rámutatott: 2008 óta, immáron 15 éve nem változott a családi pótlék összege, mindössze 11-12 ezer forintot kapnak a családok.

Mindenki tudja, hogy a magyar társadalom milyen inflációs környezetben kell, hogy élje a mindennapjait: ezt látjuk az élelmiszerboltokban és az árak emelkedésében - fogalmazott Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselő Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján, pártja folyamatosan zajló országos aláírásgyűjtő kampánya részeként.

Az Európai ügyek bizottságának alelnöke feltette a jelenlévőknek a kérdést: átlagosan mennyit keres óránként egy magyar állampolgár euróban?

"Az Európai Unióban Bulgáriával egyetemben az utolsó helyen kullogunk 9,1 eurós órabérrel"

- mutatott rá a legutóbbi, 2022-es adatok alapján Balassa.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa hangsúlyozta: az uniós átlag 23 euró (bő 8500 forint), Ausztriában 28,7 euró (10 700 forint) az átlag órabér.

19 évvel az EU-s csatlakozásunk után Magyarország már elérte azokat az árakat, amelyeket egy osztrák vagy belga állampolgár is lát az ottani boltokban. A sok-sok politikai ígérgetés ellenére a magyarországi bérek nagyon súlyosan leszakadtak az uniós bérek színvonalától

- emelte ki az ellenzéki képviselő.

Balassa Péter emlékeztetett, ezt a problémát orvosolandó a Jobbik aláírásgyűjtésbe kezdett, melynek keretében már Ajkán, Kaposváron és Zalaegerszegen is kitelepültek standjaikkal a közterekre.

Elmondta, mindenütt aláhúzták, hogy a legfontosabb, hogy a magyar béreket fel kell zárkóztatni az EU-s bérek szintjére.

Elengedhetetlen, hogy a magyar családok a szülőföldjükön boldogulhassanak

- nyomatékosította, rávilágítva, hogy az Orbán-kormány hosszú évek óta az olcsó munkaerőre alapozó gazdaságpolitikájával az összeszerelő üzemek és akkumulátorgyárak országává tenné hazánkat, kiszolgáltatva ezzel Magyarországot a külföldi tőkének.

Nem jó ez az út, az irány akkor jó, ha a magyar embereket megbecsülik, a béreket megemelik, és nem különböző korrupciós csatornákon keresztül csatornázzák át a pénzeket a NER oligarcháinak és cárjainak - mutatott rá.

Kiemelte, a Jobbik-Konzervatívok egy aláírásgyűjtő kampány keretében minden egyes településre elmegy, hogy elmondja a helyben élőknek, hogy ma Magyarországon a legfontosabb kérdés az, hogy a magyar embereknek hogyan tudnak segíteni a mindennapokban. Ehhez a kulcs pedig szerinte a béremelés.

Balassa Péter a szociális helyzet kapcsán felidézte: 2008 óta, immáron 15 éve nem változott a családi pótlék összege, mindössze 11-12 ezer forintot kapnak a családok. Az említett összeg vásárlóértékét tekintve már kétharmadát elveszítette.

Elmondta,

ennek a tűrhetetlen helyzetnek a megoldása érdekében a konzervatív párt módosító javaslatot nyújtott be, hogy haladéktalanul duplázzák meg a családi pótlék összegét, ugyanis ez ma hazánkban 1 700 000 embert érint.

Hozzátette: nagyon nem mindegy, hogy a gyermekneveléshez kapcsolódó napi szükségleteket, amiket egy családnak meg kell vásárolni, mekkora összegből tudják megtenni.

"Normális életet, normális béreket szeretnénk és azt, hogy a magyar emberek a magyar földön boldogulhassanak - fogalmazott a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

A Jobbik petícióját ide kattintva lehet aláírni.

(Címlapkép: Balassa Péter/Alfahír)