Balassa Péter: Nem mindegy, hogy milyen építészeti örökséget hagyunk majd az utókorra

Balassa Péter: Nem mindegy, hogy milyen építészeti örökséget hagyunk majd az utókorra

A Jobbik-Konzervatívok szerint az, amit a fideszes oligarchák és cégeik művelnek, méltatlan a nagy magyar építészek, például Kós Károly emlékéhez.

Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok képviselője hétfőn a Magyar Építészet Napjával kapcsolatos országgyűlési felszólalásában felidézte Steindl Imre, az Országház tervezőjének a nevét. Nemzeti hírességeink közül több építészt is megemlített: Ibl Miklós, Lechner Ödön, Hild József és Hauszmann Alajos mellett Kós Károlyt is, akinek a születése napjára, azaz december 16-ra esne az új emléknap. Az ellenzéki képviselő leszögezte: pártja örül az előterjesztésnek, hiszen az építészet, a művészet a magyar társadalom formálója.

Rámutatott:

A magyar társadalom és a magyar kultúra szempontjából az sem mindegy, hogy milyen építészeti örökséget hagyunk majd az utókorra.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: minden egyes törvény annyit ér, amennyit betartanak, illetve betartatnak belőle.

Balassa Péter felhívta a figyelmet a magyar építőipar jelenlegi nehéz helyzetére, kiemelte, 2023-24 az iparág mélypontja lesz, számos vállalkozás nem fog annyi munkához jutni, hogy leépítések nélkül a piacon maradjon. Ez pedig azért veszélyes, mert az építőipar az egyik legtöbb embert foglalkoztató iparág.

Az építkezésekről mindenkinek eszébe jutnak a kormánypárti politikusokhoz köthető balatoni építkezések, ahol a Fidesz-közeli oligarchák egyre nagyobb mértékű környezetrombolást követnek el, ami nem csak a tavat, de a környező településeket is sújtja.

Az ellenzéki felszólaló példaként kiemelte azt a balafonfőkajári üres gödröt, ahol a közpénzmilliárdokból épülő MNB Oktatási Központ építésekor keletkező veszélyes hullaédkok, például a lerombolt MÁV üdülő maradványai kerültek. Balassa Péter emlékeztetett: ez az építési hulladékkal teli gödör többször kigyulladt és szúrós szagú füstöt árasztott magából. Az ügyben jelenleg büntetőeljárás folyik hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

A Jobbik-Konzervatívok képviselője egy Kós Károly idézettel üzent a Fidesz-kormánynak: „Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Az, aki ez alól kihúzza magát, az a népe árulója.”

(Címlapkép: Balassa Péter, a Jobbik vezérszónoka felszólal a magyar építészet napjáról tartott általános vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. október 9-én. MTI-Illyés Tibor)