Nem csak a NER-lovagok szeretik a Balatont: felpörgött a tóparti ingatlanpiac a járvány miatt

Nem csak a NER-lovagok szeretik a Balatont: felpörgött a tóparti ingatlanpiac a járvány miatt

Az ingatlan.com több mint 16 ezer hirdetést feldolgozó elemzése rámutatott, hogy

rekordszintre emelkedett a legnépszerűbb, tóparti nyaralótérségekben eladásra kínált lakóingatlanok iránti kereslet az idén.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője úgy fogalmazott, "már tavaly látható volt, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások eredményeként sokan elkezdték keresni a nyaralótérségekben eladó ingatlanokat."

A tóparti ingatlanok piaca így elszakadt az országos trendektől, idén pedig már-már összevethető a 2014-ben indult lakáspiaci boom legerősebb éveiben a Budapest belvárosában lévő ingatlanoknál látott jelentős érdeklődéssel.

A négyzetméterárak tekintetében pedig elmondható, hogy 

a Balaton-parton és a Velencei-tónál az átlagos négyzetméterárak a 700 ezer forintot meghaladó fővárosi szintet közelítik.

A balatoni árakból látszik, hogy az északi és a déli part között vannak eltérések, emellett sok esetben a fővároshoz mért távolság is befolyásolja az árat, a Budapesthez közelebb eső települések ugyanis jellemzően drágábbak. Az északi parton lévő települések esetében az átlagos négyzetméterár 675 ezer forintot tett ki. A legmagasabb ár Alsóörshöz köthető, ahol 946 ezer forint volt ez az érték, az egyik legalacsonyabb, 400 ezer forint alatti négyzetméterár pedig Ábrahámhegyet jellemezte.

A Balaton déli partján az átlagos négyzetméterár 635 ezer forintra rúgott. A toplistát Zamárdi és Szántód vezeti több mint 1 milliós átlagos négyzetméterárral, a legolcsóbbak közé tartozik Balatonmáriafürdő, ahol négyzetméterenként 357 ezer forintot kérnek az eladók.

A portál vezető gazdasági szakértője elmondta, a járvány utáni időszakra készülve a belföldi befektetési célú vásárlók fantáziáját is megmozgathatják ezek az ingatlanok. "A balatoni régió több szempontból érdekessé vált a számukra: egyrészt a tervezett turisztikai beruházások eredményeként négy évszakossá válhat a tópart, másrészt pedig rengeteg lakóingatlan épül a tóparti településeken. A Velencei-tó népszerűségét pedig a főváros közelsége biztosítja."

Balogh László közölte, a Balaton-part Somogy megyei részén idén az eladó ingatlanok iránti érdeklődés 84 százalékkal haladta meg az elmúlt öt év átlagát. A tópart Veszprém és Zala megyei településein pedig 54-54 százalékos volt a növekedés, a Velencei-tónál, a gárdonyi és velencei ingatlanokra pedig 22 százalékkal nagyobb lett a kereslet. A Tisza-tó környéke 96 százalékos erősödést mutat.

Nos, mint az tudható, nemcsak holmi "átlagemberek" igyekeznek a Balaton-parti településeken lakásokat, házakat vásárolni, a dúsgazdag NER-arisztokrácia megállás nélkül, kis gömböc módjára látványosan zabálja fel a "magyar tenger" térségét. Nézzük, mi mindenre derült fény az elmúlt időszakban!

Badacsonytomaj és a nagy összegű uniós támogatás kifizetései

Január végén derült ki, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban. A pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén a papíron független, ám a Fidesz által támogatott polgármester, Krisztin N. László.

Nyomozás indult a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban - írja a 24.hu. Az ügyben a badacsonyi polgármester korábbi helyettese tett feljelentést. A balatoni település még 2018-ban nyert el 2 milliárd 435 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára.

A balatoni település még 2018-ban nyert el 2 milliárd 435 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára. A turisztikai fejlesztési projektnek az eredeti határidő szerint 2020 őszére kellett volna elkészülnie, eddig azonban semmi nem történt még a területen. Ennek ellenére a pályázat körül egymást érték a hatósági eljárások.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázatán másfél milliárdot nyert szállodafejlesztésre a NER-közeli befektető

Még mindig Badacsonytomajon járunk: február elején írtuk meg, hogy még fél éve sem alakult meg, de már másfél milliárd forint állami támogatást kapott a Badacsony Heritage Company Kft. (BHC) a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-pályázatán.

Másfél milliárdot kapott szállodafejlesztésre a NER-közeli befektető

A 444.hu írta meg, hogy még fél éve sem alakult meg, de már másfél milliárd forint állami támogatást kapott a Badacsony Heritage Company Kft. (BHC) a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy-pályázatán. Az augusztus végén bejegyzett cég egyik ügyvezetője Fellegi Áron, Fellegi Tamás egykori fejlesztési miniszter fia, a másik pedig Petneházy Dávid korábbi szabolcsi Fidelitas-elnök.

Az augusztus végén bejegyzett cég egyik ügyvezetője Fellegi Áron, Fellegi Tamás egykori fejlesztési miniszter fia, a másik pedig Petneházy Dávid korábbi szabolcsi Fidelitas-elnök. Utóbbi édesapja, Petneházy Attila 2014-től 2018-ig fideszes országgyűlési képviselő volt, most magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos. 

Több mint 8 milliárd forintot adott a Rogán Antal alá tartozó szervezet a Club Aligára is

Szintén a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda alá besorolt Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által menedzselt Kisfaludy-programból jutott a Club Aliga-projektre 8 milliárd 350 millió forint. Mint ismert, korában Mészáros-Tiborcz érdekeltség volt, most az ifjú NER-lovag Balázs Attilához tartozik.

Rogánnak volt 300 milliárdja, hogy segítse a turisztikai vállalkozásokat, de pénz 95 százaléka a haveroké lett

A Válasz Online összegyűjtötte, hogy az elmúlt 3 évben kik és mennyi állami támogatást kaptak a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda alá besorolt Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által menedzselt Kisfaludy-programból. A lap 16 ezer jelentkezőt talált, közöttük osztották ki a 300 milliárd forintos keretet.

Luxuskikötőket akarnak létrehozni a balatonföldvári Nyugati strandon

Miután a balatonszemesi és balatonboglári kempingeket már eladták, illetve a csopaki kikötő sem úszta meg, most a  a balatonföldvári Nyugati strandra fáj a foguk: egész pontosan luxuskikötőket akarnak létrehozni, akkorát, amely 175 hajó befogadására lehet alkalmas, megfosztva ezzel évi közel 40 ezer látogatót a strand eddigi használatától.

Végkiárusítás a Balatonnál - 175 ember érdeke fontosabb lenne 40 ezerénél?

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke Balatonföldváron tartott szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: végkiárusítás történik a Balatonnál. Eresztékeiben recseg-ropog az a fideszes felépítmény, amit Orbán Viktor alkotott az elmúlt időszakban. A 2002-es választási vereség előtti kapkodás szele járja át a kormánypártot. Abban az esztendőben ugyanis 12 állami gazdaságot privatizáltak az utolsó utáni pillanatban saját maguknak.