Bangóné „szókimondása” káros és elítélendő

Bangóné „szókimondása” káros és elítélendő

Ha Bayer Zsoltot elítéljük - jogosan - , akkor legyünk következetesek.

Napi jegyzet - Jogosan háborodunk fel és ítéljük el Bayer Zsoltot azért a szitokáradatért, amit produkálni képes az írásaiban, illetve a műsoraiban. Mi sem áll távolabb a keresztényi értékrendtől, mint az általa rendszeresen alkalmazott gyűlöletkeltés. Ugyanakkor legyünk következetesek, ha a kormányoldalon elítéljük ezt, ne hallgassunk akkor se, ha ugyanez az ellenzéki oldalon üti fel a fejét.

A politikusnak az a dolga, hogy meggyőzze a szavazókat, miért érdemes rá vagy a pártjára szavazni. A politika dinamikáját a szüntelen harc adja a választók megnyeréséért. Éppen ezért afféle politikai aranyszabály, hogy szavazót negatívan minősíteni nem okos dolog. Taktikai hiba, baklövés.

Politikust és pártot támadni lehet, sőt kell is (ennek kereteit, mélységeit az adott ország politikai kultúrája határozza meg), de amit most Bangóné Borbély Ildikó engedett ki a száján az ATV műsorában, az a minősíthetetlen kategóriába tartozik, politikailag pedig az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni.

Mikor felfigyeltem a hírre a kormánypárti sajtótermékek oldalain, hogy Bangóné Borbély Ildikó lepatkányozta a Fidesz szavazóit, abban reménykedtem, ez csak a szokásos félremagyarázás, kontextusból való kiragadás, lejáratás (noha a szocialista politikusnő ítélőképessége nem először mondott csődöt). Aztán magam is megnéztem az ATV Start című műsorának hivatkozott felvételét.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy miért nő folyamatosan a Fidesz támogatottsága, Bangóné valóban azt válaszolta - mindkét műsorvezető látható megrökönyödésére -, hogy

„ha már szókimondó vagyok, ... sok a patkány Magyarországon.”

(3:20-3:40 között nézhető vissza a beszélgetés ezen része.)

Élő adásban követett el politikai öngyilkosságot a Fidesz szavazóit patkányozó MSZP-s képviselő | Alfahír

A Bangóné Borbély Ildikót megkérdezték, szerinte miért olyan népszerű a Fidesz és miért sokkal kevésbé népszerű az MSZP. És itt valami eltört benne. A szocialista országgyűlési képviselőt az ATV reggeli műsorában faggatták az aktuális politikai helyzetről.

Ez semmilyen politikus szájából nem elfogadható, és nem is lehet kormányoldali példákkal megmagyarázni. Ne az legyen a cél, hogy ki tudja jobban alulmúlni a másikat. Ne azzal igazoljunk egy megengedhetetlen kijelentést, hogy „de ezt a másik oldalon is elkövették már”.

A Fidesz szavazói nem patkányok! Magyar választópolgárok. Tetszik vagy nem tetszik, de hoztak egy döntést tavaly áprilisban, és megvannak a saját indokaik arra, hogy továbbra is támogassák a kormányt. Hiba lemondani az ország legnagyobb szavazótáboráról, csak azért, mert az Orbán-kormány zsinórban harmadszor is megnyerte az országgyűlési választást. 

Az ellenzéknek az lenne az egyik feladata, hogy vonzóbb alternatívát mutassanak a magyar választópolgárok számára a kormányoldallal szemben. Bangóné Borbély Ildikó most inkább olyan példát mutatott, amivel egy cseppet sem tette vonzóbbá magát a magyar választók egy igen tekintélyes része számára.

Nem csupán az ellenzéki, a kormánykritikus választókat kell tudni mozgósítani, a Fidesz támogatottsága nem kikezdhetetlen betontömb. Az viszont nem segít, ha lepatkányozzák a kormánypárti szavazókat, mert ezzel valóban csak konzerválva lesznek a jelenlegi erőviszonyok.

Azt meg már csak zárójelben teszem hozzá, a szocialista politikusnő mostani ATV-s szereplése is távol áll a gyakran hivatkozott keresztényi értékrendtől, de úgy általában a kulturált politikai megnyilvánulástól is.

Nem is ártana, ha Bangóné Borbély Ildikó magába szállna, de kívánom, hogy legyen egyben intő példa is az ellenzék számára: nem a szavazót kell minősítgetni, hibáztatni, ha nem jönnek a százalékok. Javasolnám az ellenzéki politikai stratégáknak, hogy inkább igyekezzenek felfrissíteni és építeni a pártok értékrendjét, mintsem kapkodva vagdalkozzanak.