Bezárnak két mecsetet Ausztriában a bécsi terrortámadás után

Bezárnak két mecsetet Ausztriában a bécsi terrortámadás után

Elrendelte a "radikális mecsetek" bezárását az osztrák kormány pénteken, pár nappal a négy halálos áldozatot követelő bécsi iszlamista terrortámadást követően.

Mint ismert, hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított merénylő négy embert - köztük egy német nőt - ölt meg, huszonkettőt megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

A Bécsben született, osztrák és észak-macedóniai állampolgárságú támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez, majd az osztrák törvények alapján tavaly decemberben kiengedték a börtönből. Az Iszlám Állam kedden jelezte, hogy az elkövető az egyik emberük volt. 

Susanne Raab integrációs és Karl Nehammer belügyminiszter arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a 20 éves merénylő, Kujtim Fejzulai egy mecset és egy iszlám egyesület rendszeres látogatója volt, amelyek nagyban hozzájárultak a radikalizációjához, ezért azonnali hatállyal elrendelték a bezárásukat.

Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) megerősítette, hogy bezárnak egy, alájuk tartozó imahelyet, amely "megsértette a vallás doktrínáit".

"A szabadság fontos érték az országunkban, amelyet meg kell védenünk a visszaélésektől, akkor is, ha azokat a mi sorainkból követik el"

- közölte Ümit Vural, a szervezet elnöke.

(MTI nyomán)