A belarusz ellenzéki vezető azt kéri, hogy az EU ne ismerje el az elnökválasztás hivatalos eredményét

A belarusz ellenzéki vezető azt kéri, hogy az EU ne ismerje el az elnökválasztás hivatalos eredményét

Az Európai Unió ne ismerje el a Fehéroroszországban augusztus 9-én tartott elnökválasztás hivatalos eredményét, mert csalással született - kérte szerdai videoüzenetében Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt, aki egyben arra szólította fel az EU-t, tartsa tiszteletben a fehérorosz nép választását.

A belarusz ellenzéki jelölt egy tisztességes választásig vezetné az országot

Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje Litvániából küldött Youtube-üzenetében jelentette ki, hogy kész vagyok ebben az időszakban magamra venni a felelősséget nemzeti vezetőként. A hivatalos adatok alapján Tyihanovszkaja a szavazatok 10,1 százalékát szerezte csupán, de az ellenzék szerint elcsalták a választást.

A szomszédos Litvániába menekült egykori angoltanár az EU rendkívüli, a fehéroroszországi helyzetet megvitatandó csúcsértekezlete előtt tette közzé angol nyelvű üzenetét a közösségi médiában.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azzal a feladattal néz szembe, hogy miképpen vessen gátat az országban kibontakozott tömeges tiltakozásoknak, amelyek a legnagyobb kihívást jelentik 26 éve tartó regnálásának. Az államfő tagadja, hogy csalások történtek az augusztus 9-i elnökválasztáson.

Lukasenka az új alkotmány elfogadása után hajlandó lenne újra megméretni magát

Fehéroroszországban új elnökválasztást csak egy új alkotmány elfogadását követően fognak tartani - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn a minszki traktor-, illetve autógyárban (MZKT) mondott beszédében, amelyet a Belarusz-24 televízió közvetített. Új alkotmányt kell elfogadnunk, ahogy azt ti is akartátok...

Cihanouszkaja üzenetében azt mondta: Lukasenka elvesztette legitimitását a fehérorosz nemzet és a világ szemében. Hozzátette, hogy

ő a jogos győztese az elnökválasztásnak, új választások megtartását szeretné nemzetközi megfigyelők jelenlétével.

Az EU korábban már jelezte, hogy szankciókkal fogja sújtani azokat a fehéroroszországi tisztviselőket, akiket felelősnek tekint a választási csalásokért és a tiltakozók elleni brutális fellépésért, amelyek során legalább két tüntető meghalt, ezreket pedig őrizetbe vettek.

Ann Linde svéd külügyminiszter felajánlotta, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leendő soros elnökeként kész Minszkbe utazni, hogy közvetítsen a fehérorosz kormány és az ellenzék között.

(MTI)

Az uniós biztos szerint ma délután szigorítják a Lukasenka-rezsim elleni szankciókat

Teljesen világos, hogy a belarusz elnökválasztás kimenetele nem egyezik az emberek akaratával, elfogadhatatlan erőszak történik és a törvényeket nem tartják tiszteletben. A szankciókat már meghoztuk, ne legyen kétség afelől, hogy ezek megerősítést kapnak ma délután - mondta egy videokonferencián Thierry Breton, az Európai Unió ipari biztosa.