Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani Lukasenkának

Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani Lukasenkának

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt, hogy Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani számára - írta közleményében a Kreml.

A Kreml azt állította, hogy Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomás. Ezt a narratívát erősíti Lukasenka is, amikor a NATO-ról beszél:

Lukasenka nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy vasárnapi minszki gyűlésen leszögezte: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. Lukasenka tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát. Az államfő az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért.

Az országban folyamatosak a tüntetések a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, amelynek során a hivatalban lévő Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg a végleges eredmények szerint. Az ellenzék választási csalással vádolta Lukasenkát.

Vasárnap ezrek gyűltek össze Minszkben, hogy támogatásukról biztosítsák az elnököt. Az ellenzék is tüntetésre készül.

Lukasenka még a korábbi telefonbeszélgetésük alapján így fogalmazott ezzel kapcsolatban: hírügynökségi tudósítás szerint aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a NATO hadgyakorlatot kezdett a Fehéroroszországgal szomszédos Lengyelországban és Litvániában. A fehérorosz elnök úgy fogalmazott:

ami a katonai vonatkozásokat illeti, van egy megállapodásunk Oroszországgal. Ez éppen egy olyan időszak, amiről ez a megállapodás rendelkezik

- mondta, az 1996-ben aláírt orosz-fehérorosz államuniót létrehozó egyezményre utalva.

(MTI nyomán)

Belarusz történetének legnagyobb tüntetése zajlott tegnap, 200 ezren vonultak utcára

Egyre nehezebb erőből lenyomni a belarusz tüntetéseket, a Reuters beszámolója szerint vasárnap az ország történetének eddigi legnagyobb demonstrációja zajlott, Minszkben 200 ezer ember gyűlt össze. A hangulat ünnepélyes volt, komolyabb rendőri jelenlét nélkül. A jelek szerint erősen elcsalt elnökválasztás óta minden nap tüntetéseket tartanak, a hatóságok az elején kőkeményen léptek fel, közel 7 ezer embert tartóztattak le, halálos áldozat is van.