Most már ott tart a kormány, hogy az Európai Bizottság "szorgalmazta" az aksigyárakat hazánkba

Most már ott tart a kormány, hogy az Európai Bizottság "szorgalmazta" az aksigyárakat hazánkba

Ahogy az már ismert, az akkumulátor-nagyhatalom egyik nyersanyagforrása a termálvíz lehet, amennyiben abból sikerül kinyerni a lítiumtartalmat. 

Erről kérdezte Bencze János jobbikos országgyűlési képviselő Lantos Csaba energiaügyi minisztert:

  • Hány liter termálvízből terveznek kinyerni 1 kg lítiumot? Milyen költségek és milyen környezeti terhelés mellett történik meg a lítium-karbonátból történő lítium-hidroxid előállítás, ami már alkalmas a gyártási folyamatra?
  • Csak termálfürdők használt vízét használnák fel, vagy terveznek-e kifejezetten lítiumkinyerés céljából termálvíz-kitermelést? Ha igen, milyen mennyiségben?

A miniszter nevében válaszoló Steiner Attila államtitkárnak természetesen lövése sem volt arról, hogy hány liter termálvízből terveznek kinyerni 1 kg lítiumot, annyit tudott úgymond érdemben hozzátenni, hogy jelenleg több eljárás is kidolgozás alatt van. 

Ami viszont érdekesebb, az egy új narratíva megszületése. 

"Magyarországon csak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírások betartása esetén hajtható végre bármely beruházás. Így van ez az Európai Bizottság által szorgalmazott elektromos akkumulátorgyárak esetén is."

Tehát most már az Európai Bizottság egyenesen szorgalmazta is, hogy hazánkban kínai és dél-koreai cégek akkumulátorgyárakat húzzanak fel közvetlenül a magyar állampolgárok ingatlana mellett.