Benjámin Netanjahu szerint égbekiáltóan képmutató az Izraelt népirtással vádoló Dél-afrikai Köztársaság

Benjámin Netanjahu szerint égbekiáltóan képmutató az Izraelt népirtással vádoló Dél-afrikai Köztársaság

„Fejtetőre állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen" — mutatott rá az izraeli kormányfő.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök képmutatással vádolta egy csütörtök esti közleményében a Dél-afrikai Köztársaságot, amiért népirtásért beperelte Izraelt a hágai Nemzetközi Bíróságon.

„Terroristák és hazugságok ellen kell harcolnunk egyszerre”

— jelentette ki Netanjahu, miután csütörtökön megkezdődött a bíróságon a per, amelyet az afrikai ország azért kezdeményezett, mert szerinte Izrael a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában népirtást követ el a Gázai övezet civil lakossága ellen.

„Fejtetőre állított világban élünk, amelyben népirtással vádolják Izrael Államot, miközben éppen ő küzd a népirtás ellen" — tette hozzá a kormányfő.

„Izrael gyilkos terroristák ellen harcol, akik szörnyű, emberiesség elleni bűnöket követtek el: gyerekeket, nőket, időseket, fiatal férfiakat és fiatal nőket mészároltak le, erőszakoltak meg, égettek el, daraboltak fel, fejeztek le” – emlékeztetett a Hamász október 7-i átfogó támadására.

A holokauszt óta a legszörnyűbb bűnt követte el egy terrorszervezet a zsidó nép ellen, és ebben a helyzetben előáll valaki, és a holokausztra hivatkozva ezt a szervezetet védi

— írta Netanjahu.

„Ez a szörny népirtással vádolja az izraeli hadsereget, a világ legmorálisabb hadseregét, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy ne ártson a civileknek” — húzta alá.

„Dél-Afrika képmutatása égbekiáltó. Hol volt Dél-Afrika, amikor Szíriában vagy Jemenben emberek millióit gyilkolták meg, és űzték el otthonukból? Ki tette azt? Hát a Hamász partnerei!” — szögezte le, utalva arra, hogy csak a szíriai polgárháborúban mintegy háromszázezer civil halt meg.

„Folytatjuk a harcot a terroristák ellen a teljes győzelemig, és rendre megcáfoljuk a hazugságokat. Továbbra is ragaszkodunk azon jogunkhoz, hogy megvédjük magunkat, és biztosítsuk a jövőnket” — zárta közleményét az izraeli miniszterelnök.

(MTI)

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog a sajtónyilatkozat után Jeruzsálemben 2018. július 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)