Jelentős mértékben esett vissza a fogyasztás a hazai benzinkutakon

Jelentős mértékben esett vissza a fogyasztás a hazai benzinkutakon

A forgalomra most már sokkal jelentősebb mértékben hat az üzemanyag ára.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta, a 480 forintos ársapka kivezetése után jelentősen csökkent a kutak forgalma, és januárban a korábbi évekhez képest is kevesebbet fogyasztunk.

A főtitkár felidézte, hogy a hatósági árszabályozás december 6-i kivezetése előtt kaotikus állapotok alakultak ki a töltőállomásokon, de egyértelműen megállapítható volt, hogy decemberben jelentősen visszaesett a forgalom. Befejeződtek a mezőgazdasági munkák, eltűntek a traktorok és a mezőgazdasági gépjárművek a töltőállomásokról. Grád Ottó szerint a december 6. utáni időszakban a mennyiségi hiányok visszapótlása és a vásárlás nehézkessége is hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztási adatok most visszaestek.

Az ünnepek előtti időszakban a szállítás és a magánforgalom költsége nem volt annyira központi kérdés, viszont az ünnepek után egyértelművé vált, hogy

a forgalomra most már sokkal jelentősebb mértékben hat az üzemanyag ára.

A januári számokban már a korábbi évek fogyasztási adatai alatti szintet fogunk tapasztalni, hiszen az árak viszonylag magasak és ma már elsődlegesen ezek határozzák meg az üzemanyagigényt.

Grád Ottó hangsúlyozta: az ellátásban nincsenek fennakadások, ma már szinte nincs az országban olyan töltőállomás, ahol bármiféle korlátozás lenne vagy valamelyik terméktípus nem lenne elérhető. Az információk alapján elmondható, hogy a kis kutaknál is normalizálódott a helyzet, legalábbis az üzemanyag elérhetősége szempontjából.