Nem minden benzinkút tervez kinyitni hétfőn a kettős árazás nehézségei miatt

Nem minden benzinkút tervez kinyitni hétfőn a kettős árazás nehézségei miatt

Ellátási problémákra hivatkozva több magyarországi benzinkútját bezárta a Shell, a nyitva levő kutakon pedig nem szolgálnak ki külföldi rendszámú autókat - írja információi alapján a Blikk. Értesüléseik szerint a nagyobb üzemanyag kereskedő társaságok vezetői gondban vannak, hogyan fogják megoldani a kormány háborús veszélyhelyzet miatt elrendelt benzinvásárlási megkülönböztetését: a magyar autósoknak a forgalmi ellenében levonják a kasszánál a plusz költséget, míg a külföldieknek nem.

Az automata benzinkutaknál okozza a legnagyobb problémát a péntektől érvénybe léptetett kettős üzemanyagár (a hatósági 480-as és a 700 forint feletti piaci ár). Az átállás azonban korántsem megy könnyedén a gyakorlatban.

"Nem biztos, hogy minden kisebb benzinkút végre tudta hajtani határidőre az átállítás feltételeit" - mondta el a lapnak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Szerinte jó példa erre, hogy a MOL kútjain is hét órába került a rendszer átkalibrálása, pedig a magyar nagyvállalat felkészülhetett a háborús veszélyhelyzet miatt elrendelt új szabályozásra. Egri kifejtette:

23 óra 58 perckor jelent meg a rendelet, ami 0 órától lépett érvénybe, vagyis 2 perc állt volna a rendelkezésre, hogy a nyitva tartó, 24 órás kutak kezelői, üzemeltetői végrehajtsák az utasításokat. Tudomásunk szerint több kisebb vállalkozás vezetője még a háromnapos türelmi időt sem tudja tartani, a hatósági ársapka miatt amúgy is kisebb haszonnal üzemelő kutak tulajdonosai a bírságok elkerülése miatt inkább ki sem fognak nyitni hétfőn reggel.

A benzinkutasok szerint kivitelezhetetlen a kormány döntése

Kivitelezhetetlennek tartják a benzinkutasok a kormány döntését, hogy csak magyar rendszámú autókba lehessen ársapkás üzemanyagot tankolni - mondta a HVG-nek Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke.

Ismeretes, a csütörtöki Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak a hatósági áras benzinből péntektől.