Rémhírterjesztés? Hernádi Zsolt a benzinpánikot illusztrálandó kamu fotót lobogtatott a kormányinfón

Rémhírterjesztés? Hernádi Zsolt a benzinpánikot illusztrálandó kamu fotót lobogtatott a kormányinfón

Egy három évvel ezelőtt, Mexikóban készült képet lobogtatva illusztrálta Hernádi Zsolt Mol-vezér azt az állítólagos információt, hogy a benzinpánik során a hazai kutakon zacskókba tankolják az üzemanyagot – derítette ki az Urbanlegends tényellenőrző portál.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Mint arról beszámoltunk, a csütörtök esti kormányinfóra Hernádi „több fotót is magával hozott az árstop »visszaélésszerű használatáról« és a benzinturizmusról”, ezek között az egyik egy olyan fénykép volt, melyen egy autó csomagtartójában több zsáknyi üzemanyag látható.

Csakhogy megint a „jereváni rádió esetével” szembesülünk: a fotó nem most és nem Magyarországon készült. Maga a felmutatott fotó a tévéközvetítésen nem volt jól kivehető, de a HVG fotósának közreműködésével, ahol a felmutatott fotó jól látszik, a tényellenőrző portál kiderítette,

a Hernádi által lobogtatott fotó eredetije a Quintana Roo 2019. március végi cikkében szerepel,

a fénykép pedig azt ábrázolja, amikor a helyi mexikói csendőrség lefoglalja a csomagtartóban csempészett üzemanyagot.

Az Urbanlegends megjegyzi, ugyanez a fotó egy tavalyi amerikai benzinvásárlási láz apropóján is előkerült, akkor az AFP tényellenőrei mutattak rá, hogy a fotó régebbi.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón egyébként azt is közölte, a kormány utasítására

a rendőrség minden esetben, amikor rémhírterjesztés gyanúja áll fenn, eljárást indít majd.

A kormányinfón bejelentett legfőbb intézkedés arról szól, hogy a nagyteherautók (jellemzően ilyenek a szállítmányozó cégek kamionjai) ezentúl csak a nagynyomású kútfejeken tankolhatnak, ahol viszont nem érvényesül az üzemanyagokra megszabott 480 forintos hatósági árplafon.

„Megmarad a benzinárstop" - harsogja a Fidesz-propaganda, amivel nem bontják ki az igazság minden részletét

Csütörtök késő este a Magyar Közlönyben is megjelent az aznap esti rendkívüli kormányinfón bejelentett intézkedések jogi szövegezése. Mint arról beszámoltunk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormány kitart a benzinárstop mellett szöveggel kívánta megnyugtatni a kedélyeket, és a hatósági ár fenntartását több fideszes politikus is propagálta, így például Kovács Zoltán kormányszóvivő is.