25 százalékos béremelést kaphatnak a szakdolgozók 2023-ban, kérdés, mennyit visz majd el az infláció

25 százalékos béremelést kaphatnak a szakdolgozók 2023-ban, kérdés, mennyit visz majd el az infláció

Januártól vagy júliustól jelentősebb, 25 százalékos béremelést kaphatnak a szakdolgozók, írja a Népszava. Ez ugyanaz az előterjesztés, amely szerint megszűnne például a szabad orvosválasztás lehetősége a kórházakban.

Az egészségügyi ellátás reformjának szánt előterjesztés szövege szerint 2023. január 1-jétől 130, 2024-ben pedig 142 milliárd forintot irányoznának elő a költségvetésből a szakdolgozói béremelésre. Jelenleg az orvosi béreknek a 27 százalékát viszik haza a szakdolgozók. A januári emelések után ez a bérarány a nem diplomások esetében átlagosan 30,7 százalékra, míg a diplomásoknál átlagosan 46,7 százalékra emelkedne.

A Népszava szerint a 25 százalékos béremelés átlagosan 120 ezer forint pluszbevételt jelenthet, az emelés összege azonban attól is függ, hogy az adott szakembernek milyen végzettsége, gyakorlata van a saját területén.

Ez alapján lehet, hogy valaki csak 25, míg más 200 ezer forintos emelést kaphat, ha a kormány is jóváhagyja a javaslatot.

Lesz azonban hozzávetőleg ezer olyan szakdolgozó, akinek az emelése a 400 ezer forintot is elérheti. Ők az egyetemi végzettségű szakdolgozók, non-doktorok, illetve mentőtisztek.

A javaslat szerzői a pótlékrendszert is átalakítanák, több juttatást is megszüntetnének, és csak ott hagynák meg a munkáltatók döntésén alapuló bérkiegészítéseket, ahol az intézményeknek erre van saját forrásuk.

A lap megjegyzi, hogy az infláció az emelés nagy részét egyébként el is viheti, mire bevezetik.