Újabb fideszes polgármester szólt be a fideszes lakáskótyavetye ötletére

Újabb fideszes polgármester szólt be a fideszes lakáskótyavetye ötletére

Dézsi Csaba András, a szexorgiába belebukó Borkai Zsoltot váltó győri fideszes polgármester is élesen kritizálta Böröcz László fideszes országgyűlési képviselőnek azt a törvényjavaslatát, hogy az önkormányzati lakások bérlői a piaci árnál jóval olcsóbban vásárolhassák meg bérleményüket.

Az Úgytudjuknak Dézsi ezt mondta a Böröcz-javaslatról:

Lehet és kell erről tárgyalni, de a jelenlegi beadványt én nem tartom erre alkalmasnak.

A győri városvezető rámutatott, az önkormányzatnak vannak kötelezettségei a szociális ellátásban, de léteznek olyan szociális bérlakások is, melyeknek lakói már nem tekinthetőek szociális bérlőnek. Mert több generációval ezelőtt kapta a családjuk szociális alapon, ők csak megörökölték, de nem szorulnak rá. Aláhúzta, olyan bérleti szerződések is vannak, amivel az illetőnek még az unokája is benn lakhat abban a lakásban, mert megörökli a bérleti jogviszonyt, és nagyon kevés bérlakást adnak vissza.

„Ezeket a terheket az önkormányzat viselje-e, az önkormányzat újítsa-e el föl ezeket a szociális bérleti díjjal bérelt lakásokat, miközben már régen nem szociálisan rászorult bérlő van benne?” – kérdezte a polgármester, aki azt javasolta, ahol egy társasházban 50 százalék fölötti az önkormányzat tulajdoni aránya, ott próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, viszont ahol csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el, a bevételből pedig újítsák fel az önkormányzati tulajdonban maradó lakásokat.

Dézsi szerint bizonyos bérlakások eladásának inkább hátrányai lennének a jövőre nézve.

Emlékeztetett, vannak előtakarékoskodó fiatal családok, akik pályázat útján beköltözhetnek a lakásba, öt évig félreteheti a bérleti díjat, nem kell neki azt fizetni, és így lesz tőkéje, amivel aztán lakásvásárlásban gondolkodhat. Aztán ki kell költöznie, és beköltözik a következő – mondta.

De hogyha ezt a bérlakás-csomagot eladjuk, akkor öt év múlva nem lesz következő, aki beköltözhet. És eladjuk vele a jövő generációjának a bérlakáshoz – az előtakarékos, öngondoskodásra nevelő, buzdító bérlakáshoz – jutásnak a lehetőségét

– hangsúlyozta a kormánypárti Dézsi, erős kritikát fogalmazva meg fideszes politikustársa irányába.

Korábban beszámoltunk róla, Székesfehérvár ugyancsak fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is elítélte a kezdeményezést. Úgy vélte,

nem helyes, hogy az országgyűlés a törvény erejénél fogva, a tulajdonosok felett dönt az önkormányzati vagyon kimondottan nem értékarányos elidegenítéséről,

mert – mint fogalmazott –

a jogbiztonságunk alapja, hogy kizárólag a tulajdonosnak – a vonatkozó esetben az önkormányzatnak – van joga saját vagyona tekintetében döntéseket hozni.

A fideszes Cser-Palkovics is kritizálta a Fidesz önkormányzati bérlakás-privatizációs javaslatát

Mint azt mi is megírtuk, Kovács Péter , a XVI. kerület fideszes polgármestere nyíltan kritizálta a szintén fideszes Böröcz László parlamenti képviselő önkormányzati bérlakások privatizációjára vonatkozó javaslatát. Mint fogalmazott: "Javaslatod, megítélésem szerint marhaság". Pénteken pedig az ugyancsak fideszes polgármester, Cser-Palkovics András is egyfajta bírálattal élt ugyanezen ötlet kapcsán, s ahogy a Facebookon írta, A lakástörvény parlamentnek benyújtott módosítása jelenlegi formájában nem jó.

Ugyancsak erős szavakkal illette az ötletet Kovács Péter, a főváros XVI. kerületének szintén fideszes vezetője. A polgármester nem egyszerűséggel ezt mondta:

‼ Javaslatod, megítélésem szerint marhaság‼

Kovács arra kéri Böröczöt, vonja vissza a javaslatát. Nyílt levelében így érvel:

Ha minden, vagy a legtöbb bérlakást megveszik a most bent lakó bérlők, akkor nem marad bérbeadható lakása az önkormányzatnak, akkor hogyan fog segíteni az önkormányzat a többi lakosának? Hogyan fognak a jövőben boldogulni? Ha nincs elég pénzük piaci albérletet fizetni, hová menjenek? A híd alá vagy egy életre maradjanak a szülői házban, mondjuk 8-an 45 négyzetméteres 1,5 szobás lakásban? Ezt akarod?

A kerület első embere aláhúzta, állami lakásépítés nincs, önkormányzati sem nagyon, így a lakóknak a piaci lakbér vagy a mamahotel vagy a híd alatti élet marad. Hozzáteszi: fideszes párttársának javaslata „mérhetetlenül igazságtalan”.

A javaslatod marhaság! - Így üzent a fideszes polgármester a fideszes honatyának az önkormányzati vagyon kijátszása kapcsán

Nem mindennapi esemény, hogy fideszes politikus nyíltan kritizál kormánypárti javaslatot, vagy annak benyújtóját, de ez az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok kiárusítása kapcsán mégis megtörtént. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere éles hangon kelt ki Facebook-oldalán Böröcz László törvényjavaslatával kapcsolatban.