Külföldön is nyilvánvaló: Orbán a migrációs pánik mesterséges fenntartásával akar újabb kétharmadot

Az Orbán-kormány legfontosabb fegyvere az újabb választási győzelem eléréséhez nem más, mint az időközben már megoldott bevándorlási krízis mesterséges fenntartása, valamint az Európai Unió gyengécske lépéseinek felnagyítása, hogy

saját magát egyrészt áldozati, másrészt megmentői szerepbe helyezze, ezzel kiváltva a magyar nép támogatását a „jogos honvédelemben”.

Aki tovább mer nézni a kormánypropagandánál, tisztán látja, mennyire így van ez: a Fidesz és a KDNP például nem hajlandó megszavazni a bevándorlás minden formáját megtiltó jobbikos Alaptörvény-módosítást, mert így könnyebben tudja támadni a Jobbikot, elvéve tőle naivabb, hiszékenyebb szavazóit. Mindeközben az állami tévében minden egyes nap beszámolnak valamilyen migrációs helyzetről, még annak ellenére is, hogy az elmúlt másfél évben gyakorlatilag megszűnt a veszély, már csak napi néhány ember próbál meg átjutni a kerítésen.

A jogos félelem kihasználása tehát az Orbán-kormány alapvető politikai taktikája, ami az Európai Unió felnagyított támadásaival egészül ki.

A Brüsszel elleni gigantikus kampányhadjárat is egyetlen célt szolgál: az embereknek félniük kell attól, hogy az EU hirtelen migránsok ezreivel árasztja el a magyar városokat. Ahhoz pedig, hogy ezt elkerüljük, természetesen nincs más teendőnk, mint meg kell szavaznunk a Fideszt, aki harcol ellenük, harcol értünk. Pedig valójában a betelepítési kvóták elleni politikai tiltakozáshoz sem óriásplakátokra, sem kérdőívekre nincs semmi szükség, ezzel csupán aktivitásra, kötődésre akarják sarkallni a szavazókat.

A legújabb harci fegyver pedig az Európai Parlament által megszavazott, úgynevezett 7. cikkely eljárása lesz. Hogy miért harci fegyver ez?

Hát azért, mert soha nem fog életbe lépni.

Ezt pedig Peter Attard Montalto, a londoni Nomura elemzője is pontosan látja. A Portfolio által bemutatott elemzés szerint Orbánéknak nagyon jól is jön az újabb uniós „támadás”, mert a 7. cikkely által alkalmazható szankciók ugyan komolyak lehetnének – például szavazatmegvonás -, de annak megszavazásához az EP 4/5-ös többsége kellene, ami a V4-ek, vagy éppen a britek miatt soha nem jönne össze, nem beszélve arról, hogy ezek az országok meg is vétóznák az intézkedéseket.

Tehát hiába lengették be a súlyos következményeket, azok nem fognak megtörténni. A nagyobb baj viszont, hogy

a magyar választók ezt nem fogják érteni.

És ha nem értik, jöhet az újabb kampány arról, hogy Brüsszel milyen súlyos dolgokat művelne hazánkkal szemben. Majd ugye emlékszünk, mit kell tenni ilyenkor: a Fideszre kell szavazni. Az elemző szerint pedig Orbán Viktor pontosan így akar újabb kétharmadot szerezni 2018-ban.

Az ehhez szükséges kampány pedig a következőkből fog állni:

- jönnek a migránsok még akkor is, ha egyébként valójában nem jönnek.

- az Unió migránsokat akar betelepíteni, pedig valójában nem tud, ha mi egyszerűen nem engedjük.

Az elemző szerint három dolog fog tovább erősödni a 2018-as választásokig:

- a naiv embereket megvevő populizmus arról, ki a nemzetmentő erő itthon, és mik a veszélyek.

- az Európai Unió támadásainak felnagyítása, hogy legyen kitől félteni az országot.

- Orbán Viktor erőskezű vezetőnek való beállítása, aki megvéd minket.

A kormány propagandája tehát – továbbra is – ezen az úton fogja bezsebelni a szavazatokat 2018-ra, miközben elhallgatja (és főképp elhazudja), hogy nem ő az egyedüli, aki megvédené a lakosságot a migrációtól. Hogy ez mennyire így van, elég csak arra gondolni, hogy szinte minden lépésüket, még a kerítésépítést is a Jobbiktól vették át.

Ezekkel a hamis képekkel végül a kormány anélkül készül újabb győzelmet aratni 2018-ban, hogy akár egyetlen valódi harcot is meg kellett volna vívnia a bevándorlással szemben. Mert elég, ha az emberek azt hiszik, hogy így van.