48 órán át nem evett egy falatot sem, hogy megmentse a létfontosságú balatoni viharjelzést

48 órán át nem evett egy falatot sem, hogy megmentse a létfontosságú balatoni viharjelzést

Vasárnap délután befejezte 48 órás éhségsztrájkját Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő a siófoki obszervatóriumnál: a jobbikos politikus azért döntött az önsanyargató tiltakozás mellett, mert a balatoni viharjelzésért felelős objektum mellé egy ötszintes apartmanházat terveznek építeni, ami szakértők szerint megzavarhatja a mérések pontosságát és végső soron emberéleteket is követelhet, hiszen tévesek lehetnek a veszélyjelzések.

Potocskáné Kőrösi Anita péntek 16 óra óta nem vett magához ételt, a Biztonságos Balatont, mentsük meg a balatoni viharjelzést! címmel meghirdetett éhségsztrájkját pedig mindvégig élőben közvetítette Facebook-oldalán.

A képviselő vasárnap 16 órakor, a 48 órás sztrájk lezárása után tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a viharjelzés pontossága életeket menthet, ám a telek tulajdonosa nem törődik azzal, hogy az új ingatlan befolyásolhatja a méréseket.

Tény: az Országos Meteorológiai Szolgálat vihar-előrejelző obszervatóriuma melletti telek rendkívül értékes, és hiába húzódik már évek óta a beépítés körüli vita, végül a megyei kormányhivatal a szakmai érvek ellenére is hozzájárult, hogy egy 5 emeletes, 8 lakásos társasház épüljön az obszervatórium melletti üres, elhagyott telken.

Mint korábban beszámoltunk róla, Potocskáné nem csak éhségsztrájkkal harcolt a beépítés ellen, hanem aláírásokat is gyűjt, valamint írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz azzal kapcsolatban, hogy a kormány tervezi-e kisajátítani a földterületet, ezzel megakadályozva a papíron jogszerű építkezést.

A jobboldali párt képviselője úgy látja, a kormánynak muszáj pénzt fordítania erre a célra, hiszen nem túlzás, hogy emberéletek megmentéséről van szó. Az ellenzéki politikus azt javasolja, a területet inkább adják át a balatoni fürdőzőknek, például szabadstrand formájában.

Nem lehet, hogy egy magánérdek felülkerekedjen a közérdeken

- jelentette ki a Jobbik alelnöke az éhségsztrájk után.

Az Alfahír érdeklődésére kifejtette, az éhségsztrájkot viszonylag jól bírta, noha sokat segített ebben, hogy folyamatosan látogatták és volt kivel beszélgetnie. A képviselő az elmúlt 48 órában több vendéget is fogadott, párttársai és balatoni civilek, valamint szakemberek mellett más ellenzéki pártoktól is érkeztek hozzá beszélgetőpartnerek.

Lapunknak elárulta, szombat este érzett némi fejfájást, illetve a meleg időjárás sem kedvezett számára, de végül átlendült a holtponton és nem lett rosszul a kétnapos éhségtől.

Potocskáné Kőrösi Anita egyébként úgy látja, reális esélye van annak, hogy a kormány fellép az ügyben és a javasoltak szerint kisajátítja a telket, ezzel megakadályozva az építkezést és fenntartva a balatoni biztonságot. Ugyanakkor ameddig ez nem történik meg, további tiltakozásokat fognak szervezni, melyek részleteiről egyelőre nem kívánt nyilatkozni.