Börtönzsúfoltság: tíz börtön területén húz fel a kormány lakókonténereket

Börtönzsúfoltság: tíz börtön területén húz fel a kormány lakókonténereket

Nem tudni, hogy ez mennyi új helyet jelent.

Csütörtök este a Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet

nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a fogvatartottak átmeneti elhelyezésének biztosítását.

A dokumentum szerint a börtönzsúfoltságot lakókonténerek telepítésével próbálja orvosolni a kormányzat. 

A kormányrendelet az alábbi intézményeket nevesíti:

Harta (Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Szirmabesenyő (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet), Kiskunhalas (Kiskunhalasi Országos Büntetésvégrehajtási Intézet), Baracska (Közép-dunántúli Országos Büntetésvégrehajtási Intézet), Dunaújváros (Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Sopron (Sopronkőhidai Fegyház és Börtön), Algyő (Szegedi Fegyház és Börtön), Tiszalök (Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Tököl (Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet), Veszprém (Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet).

A felhasználható költségvetési keret nem változott, továbbra is 30 milliárd forintot csoportosít át erre a célra a kormányzat. Az ugyanakkor nem derül ki, hogy mekkora befogadási kapacitással bővül így rendszer.

Válaszolt a bv: amíg nincs meg a jogszabály, nem beszélhetünk börtönbővítésről

Ahogy arról beszámoltunk, a héten a Parlament elfogadta a börtönkártérítések felfüggesztését célzó törvényjavaslatot. A javaslat értelmében a kormánynak szeptember 30-ig többek között biztosítania kell, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a 100 százalékot. Azonban ennek mikéntje továbbra sem ismert.

Ismert, a börtönbizniszként elhíresült kártérítési eljárások azon alapultak, hogy körülbelül 115-119 százalékos a zsúfoltság hazai bv-intézetekben, és a közelmúltban elfogadott törvény alapján szeptember 30-áig ezt legalább 100 százalékos szintre vissza kellene szorítani. 

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter február végén konkrétumok nélkül azt jelentette be, hogy nem új börtönök építésén, hanem konténerekben, vagy mobilbörtönökben gondolkozik a kormány.