Brutális: 19 milliárddal nőtt a három legnagyobb fővárosi fogyasztó energiaköltsége

Brutális: 19 milliárddal nőtt a három legnagyobb fővárosi fogyasztó energiaköltsége

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint hiába a megtakarítások, a BKV Zrt., a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., illetve a Fővárosi Vízművek esetében a tavalyi energiaszámla 37 milliárd forint volt, míg korábban csak 18 milliárd.

A megtakarítások ellenére 19 milliárd forinttal nőtt a fővárosi önkormányzat három legnagyobb energiafogyasztó cégének energiaköltsége - közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön, budapesti háttérbeszélgetésen.

Kiss Ambrus elmondta, a főváros három legnagyobb energiafogyasztó cége - a BKV Zrt., a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., valamint a Fővárosi Vízművek - 2022 utolsó negyedéve és 2023 harmadik negyedéve között az előző egy évvel összehasonlítva a felhasznált mennyiséget tekintve megtakarított távhőben 28 százalékot, gázban 46 százalékot, villanyban pedig 5 százalékot.

Kiss Ambrus "brutálisnak" nevezte a növekedést, és azt mondta:

csak ennél a három társaságnál a megtakarítások ellenére az elmúlt éves energiaszámla 37 milliárd forint volt, miközben azt megelőzően 18 milliárd.

Megjegyezte, az összeg sokkal nagyobb lehetett volna, ha nem vállalják azt a kockázatos utat, hogy nem fix áron szerződnek le, hanem "kvázi napi áras" rendszerben vásárolnak.

Mint korábban megírtuk, Kiss júliusban azt mondta, Budapest folyószámlahitelből működik, illetve egyúttal jelezte azt is, a fővárosi önkormányzat nagyobb mértékben finanszírozza a kormányt, mint saját működését.

(Címlapkép: Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. december 14-én. (MTI/Kovács Attila)