Ismét bevásárolt a török milliárdos a Ferenciek terén - Most a Centrál Palota volta a soros

Kétoldalú gazdasági partnerség helyett újabb Hódoltság. Köszi, Viktor.

A szeptember eleji sajtóhírek még csak arról szóltek, hogy egy Erdogan török elnökhöz közelálló vállalkozók szerezték meg a patinás Centrál Kávéházat, mely korábban Somody Imre érdekeltségébe tartozott, az Átlátszó azonban kiderítette, hogy az új tulajdonos Mete Global Kft.-ben érdekelt

Hasan Özyer politikus-üzletember már 2017 elején hozzájutott a neves vendéglátóhely fölötti klasszicista stílusú, irodaházként üzemelő épülethez is.

Az Özyer családnak ráadásul nem ez az egyetlen biznisze a környéken, a kőhajításnyira lévő déli Klotild-palotát is épp ők szabják át Marriott-luxusszállóvá.

A portál megjegyzi, hogy Hasan Özyer nem csak egy random pénzember vagy egy jelentéktelen képviselőcske az Igazság és Fejlődés (AKP) kormánypártban:

egy török lap szerint bensőséges baráti kapcsolatot ápol Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel, budapesti jelenléte így épp annyira a véletlen műve, mint a Közvágóhidat ledózerolni készülő, Orbán Viktorral focimeccsekre járogató és Tiborcz Istvánnal üzletelgető Adnan Polaté.

Özyer és huszonéves gyermekei idén ősszel egy saját építő-vagyonkezelő vállalatot is bejegyeztettek a Károlyi utcai irodaházba, Oregon Construction Kft. néven.

Itt az egész Közel-Kelet

Az Átlátszó arra is felhívta a figyelmet, hogy a török területfoglalástól nem messze, a Kossuth Lajos utca túloldalán arab milliárdosok aratják le az olcsó babérokat - magyar kormányzati háttérrel:

egy emírségi üzletember a Párisi udvart alakítja épp luxushotellé és üzletközponttá, az északi Klotild-palotából pedig jordániai befektetők eszkábálnak luxushotelt.

Csak a miheztartás kedvéért kérdezzük: ha a keleti nyitás a Fidesz értelmezésében valóban a kétoldalú gazdasági együttműködést és nem a gyarmatosítást jelenti, vajon hol a csudában vannak az Ankarában és mondjuk Ammánban nyitott magyar luxusszállodák és a magyar befektetők által felvásárolt műemlék épületek?

Milliárdos biznisz: egy török üzletember tarolhatja le a Közvágóhíd műemlék épületeit

Akkor még a műemléki védettség és a környezetvédők tiltakozása sem jelenthet akadályt, ha éppen egy hatalmas lakó- és irodaparkot szeretnénk felhúzni Budapest egyik legelőnyösebb telkén.A HVG összeállítása szerint egyre több akadály hárul el az Adnan Polat és Tiborcz István közös bizniszének számító projekt elől, amiszinte teljesen szétbarmolja majd a Közvágóhíd több mint száz éves műemlékegyüttesét.