Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr! - Országszerte tüntetések várhatók ma

Sőt, még külföldön is megmozdulnak Orbán ellen.

Vasárnap délután 3-kor kezdődik a Hősök terén egy újabb tüntetés a rabszolgatörvény és az Orbán-kormány ellen. A Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! elnevezésű demonstrációhoz a Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozott, a Facebookon pedig

már több mint 6 ezer ember jelezte biztosra a részvételét, 22 ezren érdeklődnek.

Ráadásul valakik a rendőrökkel vívandó hógolyócsatát hirdettek délután 2-től a Kossuth térre, amire már ezer körüli ember jelezte a biztos részvételét, 7 ezernél is többen pedig az érdeklődésüket.

A tüntetésre való eljutást külön telekocsi-hálózat segíti, de több vidéki városban is utcára vonulnak a rabszolgatörvény ellen:

várják a törvénymódosítással elégedetleneket.

Veszprémben különösen izgalmas lehet a helyzet: a helyi DK-s önkormányzati képviselő, Katanics Sándor 14:30-ra hirdetett tiltakozó sétát; Márfi Gyula érsek ünnepi szentmiséjére pedig a pletykák szerint

maga Orbán Viktor is ellátogat, így a veszprémieknek esélyük lehet személyesen is melegebb égtájakra küldeni a kormányfőt.

Ugyanakkor külföldön is lesznek a demonstrációk:

Bristolban a 444 információi szerint egy szolidaritási menet szerveződik, illetve
Berlinben is készül valami.

Budapesten a BKK közlése szerint közlekedési korlátozásokra kell számítani a tüntetés miatt: 15 órától 18 óráig a Hősök tere és a Kossuth Lajos tér között, változhat több villamos, busz és troli közlekedése. Módosulhat a 2-es, a 4-es és 6-os villamos, a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 76-os és a 78-as trolibusz, a City-troli, valamint a 9-es, a 15-ös, a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös és a 115-ös autóbusz közlekedése. A BKK azt ajánlja, hogy az utasok szálljanak metróra, ebben az időszakban a 3-as metró is közlekedik a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között.

(Fotó : Béli Balázs / Alfahír)

A rabszolgatörvény ellen indult tiltakozásokkal kiszabadult a szellem a palackból

Az ellenzéknek egyre kevesebb eszköze maradt a parlamentben, az obstrukció az ellenállás kifejeződése, a kormány retorziói rossz helyzetfelismerésről árulkodnak, de az ellenzék körül is fogy a levegő és szükségessé vált az egyes szereplők közötti szorosabb együttműködés - véli Kovács János politikai elemző, az Iránytű Intézet korábbi vezető elemzője.