Bulgáriában kötelező lesz szavazni

A törvényjavaslat előterjesztői szerint a kötelező választási részvétel növelné az utóbbi években csökkenő választási részvételt, egyúttal mérsékelné a választási csalások veszélyét is az Európai Unió legszegényebb országában. A választási törvény módosítását 109 szavazattal fogadták el 74 ellenében, tíz tartózkodás mellett az összesen 240 tagú parlament jelenlévő képviselői.

Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt és a török kisebbséget képviselő párt a törvénymódosítás ellen szavazott. A kötelező választás bírálói azzal érvelnek, hogy a bolgár alkotmányban rögzített választáshoz való jog egy törvénymódosítással nem tehető kötelezettséggé.

Bulgáriában az elmúlt kevesebb mint három évben öt kormány működött. A legutóbbi, 2014-es parlamenti választásokon az elmúlt 25 évben a legalacsonyabb, 51 százalékos volt a részvételi arány.

Az elfogadott törvénymódosítás alapján azok, akik nem adják le voksaikat, 50 leva (közel 8000 forint) összegű pénzbírságra vagy szociális juttatásaik három hónapos megvonására számíthatnak.

A csütörtöki döntés bírálói szerint a bolgár alkotmányban rögzített választójog nem tehető kötelezővé egy törvénymódosítással. A kötelező választási részvételt előíró törvényt az alkotmánybíróság még eltörölheti - tették hozzá.