Bulizó fiatalok józanul a NER-ről: szerethető és élhető Magyarországon szeretnének inkább élni

Bulizó fiatalok józanul a NER-ről: szerethető és élhető Magyarországon szeretnének inkább élni

Az Orbán-kormány munkájával finoman szólva sem túl elégedettek a magyar fiatalok.

Lesújtó a véleményük a Fidesz kormányzásáról azoknak, akik fesztiválokon, buli közben válaszoltak a Telex kérdéseire a NER színvonaláról. A kamera elé álló fiatalemberek őszintén beszéltek, érzékelhetően olyan civilek, akikről aztán később nem derül ki, hogy az előzetesen valamelyik politikai oldal által a szájukba rágott álláspontot ismertetnek.

A főként a fővárosiak által látogatott nagykovácsi Kolorádó Fesztiválon így vélekedtek a megszólalók arról, milyen manapság magyarnak lenni.

⚫ „Az Alföldön születtem, szeretem a magyar tájakat. Magyarország szép ország. A legrosszabb a politikai vezetésünk, és ebből fakadóan a népesség teljes hozzáállása. Nem mindegy, hogy egy adott állam hogyan kezeli a problémákat. Relativizálja például, szőnyeg alá söpri, nem foglalkozik velük, hazudozik róluk. És az, hogyan áll a problémákhoz a felső vezetés, meghatározza az ország lakóinak a felfogását is.”

⚫ „A kultúránk, a történelmünk nagy dolog, büszke vagyok arra, hogy magyar lehetek, a politikai vezetés azonban ezt a büszkeséget el is veszi. A fél világ rajtunk röhög.”

⚫ „Amiatt jó magyarnak lenni, mert különleges a nyelve, nem annyira ismerik, vannak különleges szokásaink és jó itt lázadónak lenni. Nem akarok közhelyes lenni, hogy ha a kormány kerül szóba, akkor az biztosan rossz dolog. Mindenesetre itt volt húsz évük, és nem csináltak semmit, nem fejlesztették az országot. A Kelet elbalkánosodik, ahelyett, hogy fejlődnénk Ausztriához. Sopronban lakom. Nem megyek el feltétlen 1000 forintos órabérért fagyit árulni, amikor ki tudok menni Bécsbe 12 eurós órabérért parfümöket osztogatni a reptérre.”

⚫ „Ausztriában szerintem határozottan jobb esélyekkel indul el valaki, nyilván fejlettebb ország, így Amerikában is hasonló lehet a helyzet.”

⚫ „Nemzetközi viszonylatokból nézve borzasztóan sokat romlott rólunk a kép.”

⚫ „Van hova fejlődni. Vannak dolgok, amelyeket a Nyugatról átvenni hasznos lenne, és vannak dolgok, amit Keletről el kéne engedni.”

⚫ „Elsőként rossznak az oktatási rendszert mondanám.”

⚫ „Vidéki településeket kellene sokkal jobban fejleszteni, mert akik ott élnek, ugyanúgy emberek.”

⚫ „Nagyon nehéz elengedni főleg Budapestet, de ha arra gondolok, hogy ugyanígy marad a politikai helyzet, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy itt családot alapítsak. Zavaró, hogy magyar népi elemek már a politikával vannak összekapcsolva, és már nem igazán lehet élvezni. Például a Himnuszra már csak a politikai helyzettel tudok gondolni.”

A Balaton Soundon ugyancsak fontos kormányzati és politikai kérdés került szóba. A babaváró hitelek szigorítása, amely alapján jövőre azt már csak olyan házaspárok vehetik igénybe, amelyekben a nők nem múltak el 30 évesek. A bulizó fiatalemberek válaszai másfelé is elvezettek, arra ugyancsak, hogy Magyarország számukra mennyire és hogyan élhető.

⚫ „Nekünk van gyermekünk, de nem tudtuk fölvenni a babavárót, mert kiderült, hogy volt egy 30 napos megszakításom a munkámban, ezért a bank visszautasított bennünket. De mit mondjak erre? Ez a magyar kormány, nem lehet azzal mit kezdeni, hogy ahol lehet, szívatják az embereket. Azok a fiatalok tudják rendbe tenni ezt az országot, akikben van kurázsi, de sajnos azt látom, hogy nagyon sok barátom egyszerűen elment, amikor lehetőségük nyílt rá. Nekünk a pici miatt tízszer jobban meg kell gondolni, hova mennénk, mit csinálnánk, de azon vagyunk, hogy mi is el tudjunk menni minél hamarabb. Ebben az országban, amíg ez a kormány marad, nem nagyon tudom elképzelni a jövőmet. Sem magamnak, sem a családomnak.”

⚫ „Még van addig öt évem. Mindenesetre, ha már úton van a baba, akkor venném föl. Pénzért nem szülnék. Ha valaki a hitel miatt fog szülni, az a legrosszabb. Általában nagyobb eséllyel lesznek rossz szülők, akik emiatt vállalnak gyereket.”

⚫ „Arra vannak ösztökélve a fiatalok, hogy gyermeket nemzzenek. Ez demográfiailag növelné a magyar lakosságot, de teljesen érthető, hogy ebben az atmoszférában, környezetben nem akar egy 30 év alatti gyermeket vállalni. Ha csak végig nézünk a környező országokon, mind rohamosan halad el mellettünk, mi pedig álldogálunk egy szinten. Minden fiatal, aki egy kicsit nyitott, nyilván látja, hogy ez nem a megfelelő út.”

⚫ „Szerintem egy élhető országot kéne teremteni, és nem a babaváróval erősíteni ezt a demográfiai kérdést. Hiába adjuk a csok-ot az embereknek, ha nincs jó egészségügy, nincs jó oktatás.”

(Címlapkép: Alfahír)