"Bürokráciacsökkkentés": végzetes hiba a magyar külképviselet gyengítése

A nemzeti ellenzék politikusa leszögezte, hogy "noha pártunk támogatja egy korszerű, teljesítményorientált államigazgatás létrehozását, a fűnyíróelven alapuló, koncepciót nélkülöző átalakításokat elutasítjuk".

A Jobbik arra figyelmezteti a kormányt, hogy átfogó tanulmányok híján az intézmények összevonása aligha szolgálja a szakszerű mükődést.

Sajnálatos, hogy a sorozatos átalakítások két elszenvedője a környezetvédelem (ahol a bürokráciacsökkentés gyakorlatilag megszűnteti a szakmai bázist), illetőleg a külügyek területe.

Az utóbbival kapcsolatban a Jobbik többször felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szakminisztérium eddig sem volt képes hatékony, a világ folyamatain alapuló elemzéseket alkotni, munkája gerincét évek óta a marginális eredményeket elérő külgazdaság hazai kommunikációja jelenti.

Gyöngyösi Márton szerint a KKI megszüntetésével a kormány az utolsó esélyét is elveszi annak, hogy hazánkban valódi diplomáciai tevékenység folyjon. A jelenlegi, egyre kaotikusabbá váló világban, ahol hazánknak növekvő terrorfenyegetettséggel és dezinformációs háborúkkal kell szembenéznie, a KKI megszüntetése végzetes hiba - vélekedik a jobbikos honatya.

A Jobbik ezért felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel a bürokrácia megfontolatlan átalakításának tervével, a külpolitika terén pedig ne számolja fel azt az intézményt, amely nélkülözhetetlen a klasszikus értelemben vett diplomáciai tevékenységhez.