Uborkaszezon: A ballib sajtó kéjes örömmel esett neki a "cigánygyűlölő" cserkészeknek

Korai volt rasszizmust kiáltani.

Sőt, a borsodi intézmény igazgatója, Derdák Tibor szerint a Cserkésszövetség még a cserkész név használatát is megtiltotta számukra.

"Kétszer is fogadtak bennünket irodájukban az elmúlt télen, de csak arról beszéltek, hogy sem származásunk, sem hitünk alapján nem illünk a magyar keresztény cserkészek közé."

- fejtegette a kemény vádakat a Derdák a hetilapnak.

Az ámbédkarosok és a cserkészek összekülönbözésére azt követően került sor, hogy az iskola 2017-ben befizette a tanulóit egy borsodi cserkésztáborba, de amikor kiderült, hogy cigányok is lesznek a táborozók között, meghiúsították a részvételüket. Sőt, állítólag a határon túli magyar cserkészektől is hasonló bánásmódban részesültek, ezért végül a mozgalom francia szervezetéhez fordultak segítségért.

A franciák valószínűleg végül azért húzták ki a pácból az intézményt, mert a Magyar Cserkésszövetséggel ellentétben őket az iskola - a meghiúsult táborozás után - nem nevezte a saját honlapján

"nacionalista mozgalmak", akik "át vannak itatva cigányellenességgel".

A szövetség erre adott válaszként - és nem egy ártatlan "beszámoló" miatt - tiltotta meg a Dr. Ámbédkar Iskolának, hogy használják a cserkészet kifejezést.

Az MCSSZ közleményben reagált a 168 Óra cikkére:

Sajtóközlemény

A mai napon a sajtóban megjelent hírekre reagálva, miszerint a Magyar Cserkészszövetségnél a romáknak megmondták, hogy sem a hitük, sem a származásuk miatt nem illenek a keresztény cserkészek közé, a Magyar Cserkészszövetség az alábbiakat adja közre.
 
A Magyar Cserkészszövetség és a Dr. Ámbédkár Iskola kapcsolata már több évre tekint vissza. Ezen évek alatt elindult egy önálló cserkészcsapat megalapításának folyamata, amelyről többször egyeztetett a Magyar Cserkészszövetség Dr. Derdák Tiborral, az iskola alapítójával is.
 
Az egyeztetések eredményeként a Magyar Cserkészszövetség jelezte, hogy voltak fenntartásai egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal kapcsolatban - hiszen elsősorban az integrált oktatásban hisz-, azonban az Alapszabálynak megfelelően nyitott mindenkire, aki elfogadja a cserkészet elveit és értékeit.
 
Mivel a későbbiekben nem az Alapszabálynak megfelelően jártak el a közösség szervezői, ezért a Magyar Cserkészszövetség országos elnöksége levélben tájékoztatta az illetékeseket döntéséről. A levelet csatoljuk. A Magyar Cserkészszövetség a tábori befizetéssel kapcsolatos ügyet kivizsgálja, kirekesztő megjegyzést a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nem tett.
 
Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége

Ezen felül az intézménynek 2018 februárjában írt levelüket is közzétették, melyben pont arról írnak, mennyire nagyra becsülik az iskola "roma integráció területén végzett munkáját", azt viszont - teljesen érthetően - nem tudták elfogadni, hogy az iskola a nyilvánosság előtt támadta és rágalmazta a szervezetet.

A szövetség az ezen eljárás által mutatott értékkülönbségek miatt zárkózott el a további együttműködéstől, nem pedig holmi faji előítéletek miatt, ahogy azt Derdák Tibor sugalmazta.

Ami a kizárólag cigányokból álló cserkészcsapat ötletét illeti, valószínűleg a Magyar Cserkésszövetség nem szerette volna, hogy rájuk is a "szegregáció" szégyenbélyege vetüljön, amit oly szívesen alkalmaznak a most háborgó médiumok, illetve a balliberális politika.

Azt is elhisszük, hogy nem szerettek volna úgy járni, mint a Moácsi Erzsébet által vélt szegregáció miatt bezáratott számtalan iskola, de ahogy a fenti történet is mutatja, az is kevésnek bizonyult, hogy levelük végén hangsúlyosan kiemelték:

"Amennyiben igénylitek, minden módszertani anyagunk és tapasztalatunk a rendelkezésetekre áll. Ugyanígy reméljük, hogy tapasztalatotokkal és módszertani segítségetekkel tudjátok támogatni a jövőben a roma fiatalok cserkészetbe való nagyobb arányú bevonását. "

A rasszista narratívát erőltető sajtótermékek pedig valószínűleg jó lehetőséget láttak arra a sztoriban, hogy ha közvetve is, de megint üssenek egyet a kormányon - hiszen a cserkészet keresztényi alapokra épül, és már Orbán Viktorék is megpróbáltak rátelepedni -, uborkaszezon is van, meg hát ugye olyan rég volt már igazi, szaftos rasszistabotrány, de ennél talán nem ártana körültekintőbbnek lenni, mielőtt egy nagy múltú szervezet nevét megpróbálják sárba rántani.