Csak minden harmadik szavazókörben lesz ellenzéki delegált

A Jobbikot mindössze 170-en képviselik majd.

A szavazatszámláló bizottságokba, az egy szavazókörös települések helyi választási bizottságába és az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságokba pénteken 16 óráig jelenthettek be delegáltakat az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok és a népszavazás kezdeményezője.

Az NVI-hez hétfőn jelentett és a www.valasztas.hu oldalon közzétett adatok alapján 17.383 delegáltat jelentett be az öt frakció.

Mindössze 170 jobbikos

A legtöbb delegáltat, 13.122-t a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a második legtöbbet pedig a Magyar Szocialista Párt (3.811) jelentett be. A Kereszténydemokrata Néppártnak 239, a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak 170, a Lehet Más a Politikának 41 delegáltját rögzítették hétfő délutánig a nyilvántartásban.

A frakcióknak érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg a népszavazás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.