Egységben Magyarországért: Urizálás helyett inkább a hitelkárosultakon segítsen a jegybank

Egységben Magyarországért: Urizálás helyett inkább a hitelkárosultakon segítsen a jegybank

"Az MNB ne a haverok gazdagodásával, hanem az infláció megfékezésével foglalkozzon" címmel online sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért kedden délután, ahol a Matolcsy Györgyhöz kapcsolódó kör urizálásáról és a devizahitel károsultaknak való igazságtételről beszéltek az ellenzéki politikusok.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank épületének külső-belső rekonstrukcióját 55 milliárd forintért végzi Somlai Bálint Fülöp cége, aki a sajtóhírek szerint közeli barátja Matolcsy Ádámnak. Ez az az ember, aki Budapest utcáin furikázik 160 milliós Ferrarival, ahogy az egész "Matolcsy-körtől" sem áll messze az urizálás.

Az igazi nagy baj azonban az MNB működésével van a zöldpárt politikusa szerint, hiszen amikor hatalmas nyereség volt a devizahitel károsultak kárára, akkor alapítványokat hoztak létre, amik műkincseket és egyéb fényűző eszközöket vásároltak, valamint ebből urizálhat most Matolcsy köre is.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője felhívta rá a figyelmet, hogy egy 1000 milliárdos nagyságrendű megszorító csomaggal kell a magyar adófizetőknek kipótolniuk az MNB mostani veszteségét, mindeközben pedig tovább zajlik az orbitális összegbe kerülő épületfelújítás, aminek kapcsán minimum több ezer devizahiteles sorsának a rendezése lesz itt betonba öntve.

Azt látjuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank tökéletesen alkalmatlannak bizonyult feladata ellátására, a folyamatos kamatemelésekkel az inflációt nem sikerült megfékezni, viszont a hitelesek terhei folyamatosan növekednek

- mutatott rá a helyzet súlyosságára a Jobbik politikusa.

Z. Kárpát Dániel biztosította a károsultakat, hogy az egyesült ellenzék megállapodott abban, hogy egy újfajta igazságtételre van szükség a devizahitelesek ügyében, várnak mindenkit a tárgyalóasztalhoz, aki érintett ebben a kérdésben, együtt fogják kidolgozni a megoldást.

De nem vagyunk eltántoríthatók attól, hogy akit az MNB és az akkori felügyelet, valamint Magyarország kormányai egymás után kifosztottak, azok számára mi elhozzuk az igazságot, ez egy nagyon fontos programpontja az Egységben Magyarországértnak

- húzta alá az egységes ellenzék álláspontját Z. Kárpát Dániel.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kijelentette, hogy a gazdagság önmagában nem szégyen, de amikor ezt állami pénzből csinálják a devizahitelesek kárán, az már egy megvetendő dolog és következményeknek kell lenniük ebben az esetben.