Csúnyán megszívatja a családokat Mészáros bankja

Csúnyán megszívatja a családokat Mészáros bankja

Olyan változtatást léptet életbe a felcsúti multimilliárdos MBH Bankja, ami nagyon fájni fog az oly sokat emelgetett magyar családoknak.

Az MBH Bank váratlanul megemeli a CSOK Plusz termékre érvényes kamatát 2024. augusztus 16-tól – írja a Forbes a Bankmonitor közleménye alapján.

Hozzáteszik: A 2024-ben induló CSOK+ jelenleg az otthonteremtési támogatási rendszer legfontosabb eleme. A legalább egy gyermeket vállaló házaspárok ugyanis kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamat mellett kaphatnak támogatott hitelt lakáscéljuk megvalósításához.

Sőt egyes bankok még a 3 százaléknál kedvezőbb kamat mellett is kínáltak CSOK Pluszt.

Nemúgy a Mészáros-féle MBH Bank, amelyik augusztus 16-tól megemeli 3 százalékra a CSOK+ kamatát. Ezidáig ez 2,89 százalék volt.

Vagyis a bank 0,11 bázispontos kamatemelést hajt végre.

405 ezer forinttal nagyobb teher a családoknak

A lap azt is részletezi, hogyan néz ez ki egy 30 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű kölcsön esetében. 2,89%-os kamat mellett az első évre érvényes törlesztőrészlete a kölcsönnek 72 250 Ft, ami a második évtől megemelkedik 171 148 Ft-ra. (Az első évben csak kamatot kell fizetni a kölcsön után, ugyanakkor a második évtől a tőketörlesztés megkezdésével a havi fizetnivaló megemelkedik.)

3,00%-os kamat esetén az induló törlesztőrészlet 75 000 Ft lenne, ami a második évtől 172 782 Ft-ra nőne. A magasabb kamat miatt egy augusztus 16. után igényelt 30 millió forintos kölcsönre összességében 405 ezer Ft-tal kell többet fizetni.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)