Párhuzamos valóság: Czomba szerint a vendégmunkások alkalmazása a magyar munkaerő megtartását segíti

Párhuzamos valóság: Czomba szerint a vendégmunkások alkalmazása a magyar munkaerő megtartását segíti

A Jobbik-Konzervatívok vendégmunkások helyett olyan pénzügyi alap létrehozását követeli, amiből a kisvállalkozók növelhetik a magyar dolgozóik bérét.

Szabályozott keretek között, szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra külföldi munkaerő, és csak annyi, amennyire szükség van

- közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat általános vitája során az Országgyűlésben.

Czomba Sándor expozéjában azt mondta, a törvényjavaslat célja "még véletlenül sem az, hogy tömegesen érkezzenek munkavállalók Magyarországra, akik elveszik majd a magyarok munkáját".

A kormány a vendégmunkások alkalmazásával a magyar munkaerő megtartását és új munkahelyek teremtését is elősegíti, ami a magyar gazdaság növekedését szolgálja

- tette hozzá Czomba Sándor, aki szerint az előterjesztés a munkaalapú társadalom megőrzését is szolgálja.

Az államtitkár elmondta, a harmadik országból érkező munkavállalók száma Magyarországon korántsem kirívó, a visegrádi országok között a munkaerőpiac méretéhez viszonyítva Magyarországon alkalmazzák a legkevesebb vendékmunkást.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője keddi parlamenti felszólalása során egy úgynevezett béremelési alapot követelta magyar kis- és középvállalkozásoknak, és számon kérte a kormányt a szervezett vendégmunkás import miatt. Z. Kárpát Dániel parlamenti felszólalásában arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz-kormány minisztériumai illeszkedni próbálnak a hétéves uniós ciklusokhoz.

Nem mehet el odáig, hogy minden tárca 10 évre tervez úgy, hogy csak a ciklus végén próbálja megvalósítani a terveit, és ennek következtében eltelik három év úgy, hogy semmit nem tesznek le az asztalra. Olyan pénzügyi alapra van szükség, amiből a magyar kisvállalkozók növelhetik a dolgozóik bérét

- hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel.

(MTI)

Címlapkép: Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Fotó: MTI/Máthé Zoltán