Deb Haaland személyében először lehet őslakos tagja az amerikai kormánynak

Deb Haaland személyében először lehet őslakos tagja az amerikai kormánynak

Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelölte leendő kormánya belügyminiszterének Joe Biden - közölte csütörtökön a megválasztott amerikai elnök átmeneti stábja.

Az MTI beszámolja szerint

amennyiben az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, ő lesz az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.

Biden átmeneti csapata Haalandet "egy akadályokat áttörő" köztisztviselőnek nevezte, "aki karrierjét a családokért, törzsi nemzetségekért, vidéki közösségekért és színesbőrű közösségekért vívott küzdelemnek szentelte".

Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek.

A jelenleg a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztét betöltő Haaland készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért"

- teszi hozzá a Biden-stáb nyilatkozata.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy a energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre.

A január 20-án hivatalba lépő Joe Biden kampányában azt ígérte, hogy az amerikai társadalom sokszínűségét követve, különböző hátterű politikusokat jelöl majd kormányzatába.