Üzenet Délvidékről: ebben a kérdésben nem kerülhető meg a magyar kormány felelőssége

Inkább a történelminek mondott szerb-magyar barátságot választotta a magyar közösség helyett.

Ahogy a Délhír cikkében írják (ide kattintva elérhető):

  • Ahelyett, hogy a szerb állam a kisebbségi nyelvek egyenrangú használatának előmozdítását tűzné ki célul, a törvénymódosítással a szerb nyelv egyenrangú használatát vezeti be a nemzeti tanácsok életébe.
  • Ahelyett, hogy a nemzeti tanácsok hatásköreit megsértő állami, tartományi és önkormányzati szervek vezetőivel szemben irányozna elő büntetőrendelkezéseket a jogszabály, a kétnyelvű (magyar/szerb) működésre vonatkozó szabályokat be nem tartó nemzeti tanácsi elnököket fenyegeti pénzbüntetéssel a törvénytervezet.
  • A tervezet hatásköri rendelkezései is súlyos visszalépést jelentenek. A közvitára bocsátott szöveg megszüntetné a nemzeti tanácsi hatáskörök fogalmát, ehelyett a jogosítvány/felhatalmazás fogalmát vezetné be.

A Magyar Mozgalom szerint a közzétett szöveg

"látványos kudarca annak a megalkuvó kisebbségi politizálásnak, amelyet Pásztor István vezetésével folytat a Vajdasági Magyar Szövetség".

Ugyanakkor ennek van egy anyaországi vonzata is.

A délvidéki magyarok elárulására készül a kormány

A jobbikos képviselő felszólalásának elején távozott az ülésteremből Homolya Róbert államtitkár, így a délvidéki magyar közösség problémáit a Ház elé hozó felszólalásta kormány egyetlen tagja sem hallgatta meg. A Jobbik támogatja a kormány délvidéki gazdaságfejlesztési programját, ám a pénz „csak egy dolog" - mutatott rá Szávay.

A jobbikos Szávay István már több alkalommal figyelmeztette az Orbán-kormányt, és a magyar törvényhozást hogy a

  • Magyar Nemzeti Tanácstól jogköreit alaposan megnyirbálta a szerb alkotmánybíróság.
  • Belgrád a koszovói szerbekre naponta többet költ, mint a Magyar nemzeti Tanácsra egész évben.
  • A pénzhiány és a privatizálás miatt olyan régóta működő és a közösségi megmaradás szempontjából fontos magyar orgánumok szűntek meg mint például a Szabadkai Rádió.

De Orbán Viktor inkább a történelminek mondott szerb-magyar barátságot választotta a magyar közösség érdekeinek képviselete helyett.

"Ebben a kérdésben nem kerülhető meg a magyar kormány felelőssége sem, amely határozottan fellép, ha például Ukrajnában durván megsértik az anyanyelv használatára való jogot, ugyanakkor az állítólagos történelmi magyar-szerb barátságra hivatkozva (mindeddig) szó nélkül hagyja és némán eltűri, ha ugyanez történik Szerbiában"

- olvasható a délhír.infón.

A Magyar Mozgalom határozottan elutasít minden olyan törvényes változást,

amely a szerzett jogok, a nemzeti tanácsok, így a Magyar Nemzeti Tanács hatásköreinek a további csorbításához vezet,

és ezt az álláspontot fogja képviselni minden lehetséges fórumon, a közvitán és a nyilvánosság felé is. Ugyanakkor erre szólítja fel azokat is, akik pozíciójuknál fogva ténylegesen is tehetnek ez ellen a degradáló, megalázó törvénytervezet ellen: a VMSZ és az MNT képviselőit.