Donald Tusk: Száz szakembert küld Ukrajna segíteni Lengyelországba az árvíz elleni küzdelemhez

Donald Tusk: Száz szakembert küld Ukrajna segíteni Lengyelországba az árvíz elleni küzdelemhez

Az ukránok Magyarországnak, Moldovának, Lengyelországnak, Romániának, Szlovákiának és Csehországnak kínáltak segítséget.

Ukrajna felajánlotta, hogy száz katasztrófavédelmi szakembert küld Lengyelországba, hogy segítsenek felszámolni az országban pusztító árvizek következményeit - írta az X-en Donald Tusk lengyel miniszterelnök, akit a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett.

Tusk közölte, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kifejezte neki szolidaritását Lengyelországgal, és

kész azonnal 100, speciális felszereléssel ellátott szakembert küldeni.

A felajánlást a lengyel kormányfő "nagyon meghatónak" nevezte.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este utasította Andrij Szibiha külügyminisztert, hogy ajánlja fel ukrán katasztrófavédelmi szakemberek segítségét több országnak. Szibiha az X-en azt írta, hogy

ijev Magyarországnak, Moldovának, Lengyelországnak, Romániának, Szlovákiának és Csehországnak kínált segítséget.

"Részvétünket fejezzük ki a közép-európai árvizek áldozatai és pusztításai miatt. Gondolatban az érintettekkel vagyunk. Azt kívánjuk, hogy szomszédaink minél hamarabb túljussanak ezen a természeti katasztrófán" – írta az ukrán külügyminiszter a közösségi oldalon.

Emlékezetes, a ma reggel azzal kezdődött, hogy a kormányfő bejelentette, a vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs és más helyekre is elsietett. Mint megállapította, a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak. a védekezést irányító Pintér Sándor belügyér pedig arról beszélt, szerinte 100 százalékos a felkészülés szintje az árvíz ellen.

Adorján Béla pedig bejelentette, a Jobbik elnöksége és frakciója önkéntesnek jelentkezik az árvízvédelemben hazánkban.

(Címlapkép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtóértekezlete a varsói kormányfői hivatalban 2024. március 21-én. MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)