150 éve nem volt ilyen Amerikában: nem vesz részt Trump Joe Biden beiktatásán

150 éve nem volt ilyen Amerikában: nem vesz részt Trump Joe Biden beiktatásán

Donald Trump leköszönő amerikai elnök hivatalosan is megerősítette, hogy nem vesz részt utódja, Joe Biden január 20-i beiktatási ceremóniáján.

Trump Twitter-oldalán azt írta,

"azoknak, akik kérdezték, nem megyek el a beiktatásra január 20-án."

A ceremónia jelentős része egyébként online formában lesz megtartva a koronavírus-járvány miatt.

Korábbi sajtóinformációk szerint Trump arra készült, hogy egy ellenünnepséget szervez ugyanerre az időpontra és bejelenti indulását a következő elnökválaszásra.

Az Amerikai Egyesült Államok történetében eddig csupán három elnök hagyta ki utódja beiktatását: 1801-ben John Adams, 1829-ben John Quincy Adams, 1869-ben pedig Andrew Johnson hagyta ki az eseményt, vagyis hasonlóra 150 éve nem volt példa.

Mint ismert, szerdán este Trump szimpatizánsai megostromolták a Capitoliumot, az összecsapásoknak öt halálos áldozata volt. Friss hírek szerint jövő héten ismételten szavazhat az Egyesült Államok demokrata többségű kongresszusa arról, hogy eltávolítsák-e Donald Trumpot a hivatalából.

Már jövő héten leválthatják Donald Trumpot

13-a környékén ismételten szavazhat az Egyesült Államok demokrata többságű kongresszusa arról, hogy eltávolítsák-e Donald Trumpot a hivatalából - idézte a 24.hu a CNN-nek nyilatkozó Katherine Clark, helyettes házelnök szavait. Ezzel egyébként a leköszönő Trump lenne az első olyan amerikai elnök, aki ellen két impeachment eljárás is indult.