Donáth Anna tagja lett az Európai Unió Pegasus-vizsgálóbizottságának

Donáth Anna tagja lett az Európai Unió Pegasus-vizsgálóbizottságának

Az Európai Parlament csütörtökön bejelentette azoknak a képviselőknek a névsorát, akik a március 10-én létrehozott új szakbizottságban dolgoznak majd. Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP képviselője az alábbi két bizottság munkájában fog részt venni: 

  • a Pegasus és azzal egyenértékű megfigyelő kémprogramok használatának kivizsgálása.

  • az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozások, többek között a félretájékoztatással kapcsolatos esetek felderítése.

A párt közleményében kiemelte, Donáth Anna a Pegasus-botrány kirobbanása óta küzd azért, hogy az európai döntéshozók megértsék: az Orbán-kormány az eredetileg terroristák megállítására kifejlesztett kiberfegyvert valójában saját hatalmának megszilárdítására használta. Lehallgatott üzletembereket, diákokat, ügyvédeket, de saját államtitkárát, Aszódi Attilát is, aki Paks 2 bővítéséért felelt.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A Pegasus-ügy nemcsak magyar ügy. A tömeges lehallgatás, ráadásul legalább részben Putyin érdekei szerint, nemcsak Magyarország biztonságát veszélyeztetik, hanem az egész Európai Unióét. A két bizottság munkája tehát összekapcsolódik - tették hozzá.