Elrendelte a Dunaferr felszámolását a Fővárosi Törvényszék

Elrendelte a Dunaferr felszámolását a Fővárosi Törvényszék

A Fővárosi Törvényszék haladéktalanul, már a vonatkozó kormányrendelet hatálybalépésének napján intézkedett a vasművel szembeni felszámolási eljárásban.

A Fővárosi Törvényszék haladéktalanul, már a vonatkozó rendelet hatálybalépésének napján intézkedett a Székesfehérvári Törvényszék által szerdán az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. mint adós ellen kezdeményezett felszámolási eljárásban

- közölte a budapesti bíróság csütörtökön az MTI-vel.

A frissen kiadott közlemény szerint a törvényszék hivatalból rendelte el az adós gazdálkodó szervezet felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről. Az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelölése elektronikus, véletlenszerű kiválasztás alapján történt.

Ezenfelül azt is írták, az ideiglenes vagyonfelügyelőnek a végzés kézhezvételét követő napon meg kell kezdenie a tevékenységét, amiről nyolc napon belül tájékoztatnia kell a bíróságot.

Ahogy azt összefoglalónkban megírtuk, a szorult helyzetben lévő dunaújvárosi vállalatot érintő kormányrendeletet jelent meg kedd éjjel. Ennek értelmében ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég

- több mint 400 napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és

- az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, akkor a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását.


Mindkét feltétel igaz a Dunaferre, a felszámolás ellen pedig nincs helye fellebbezésnek. Ám új tulajdonos bevonásával lehetőség is adódhat a helyzet rendezésére, már ha jelentkezik egyáltalán befektető. Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján többek közt leszögezte, a rendelet megoldás lehet a cégcsoport számára, de változatlanul azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a tulajdonosváltást. Az Alfahírnek Kálló Gergely, a térség volt országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, az utolsó pillanatig, "a 24. óra utolsó percéig" várt a döntéssel a kormány, így most egy "lélegzetvételnyi" időhöz juthatott a Dunaferr.