Ostrom: az Alkotmánybíróságon elbukott Dunaújváros, miután a kormány minden ott élőtől elvett 100 ezer forintot

Ostrom: az Alkotmánybíróságon elbukott Dunaújváros, miután a kormány minden ott élőtől elvett 100 ezer forintot

Hoppon maradt Dunaújváros, és erről már az Alkotmánybíróságtól (Ab) is kapott papírt az ellenzéki (értsd: nem fideszes) vezetésű városvezetés. Az Ab szerint ugyanis nincs oka panaszra Dunaújvárosnak az iváncsai – akkumulátorgyárat, gépgyártó üzemet és gumigyárat is magába foglaló – különleges gazdasági övezet miatt - szúrta ki a hvg.hu.

Emlékezetes, a Dunaújvárosból úgymond kiszervezett ipari park miatt a város elesik az üzemek biztosította adóbevételektől, és számításuk szerint minden dunaújvárosira jut 100 ezer forintos veszteség. 

A kormány 2021-ben döntötte el, hogy Göd után másodikként Fejér megyében hoz létre különleges gazdasági övezetet, amely az iváncsai akkumulátorgyár és a török Yaris Kabin 6,5 milliárd forintos mezőgazdasági gépalkatrész-üzeme mellett kiterjed a rácalmási Hankook gumigyárra és annak raktárbővítésére. Ahogy arról többször is beszámoltunk, a Dunaújváros, és a többi kiszorult település vezetője "az ostrom" ellen azonnal tiltakozott.

Azonban most az Alkotmánybíróság Sulyok Tamás elnök vezette tanácsa úgy határozott, hogy Dunaújváros érintettsége nem bizonyított, mert az Iváncsa önkormányzatával, a helyi iparűzési adóbevétel egymás közötti megosztásáról kötött ingatlanfejlesztési keretmegállapodás nem nevez meg konkrét ingatlanokat, csak „érintett területről” szól. Jogszabály alapján járó adóbevételt nem veszít a megyei jogú város, hiszen nem az ő területén alakult meg a különleges övezet. A Dunaújváros tulajdonában lévő, de Rácalmás területén fekvő két ingatlan (két út) csak ingyenes vagyonkezelésbe került át a kisebbik városhoz, mert az érintett iparterület csak ezeken keresztül közelíthető meg. A tulajdonos azonban nem változott, tehát nem kisajátítás történt. A nagyváros a nem különleges gazdasági övezetben, az illetékességi területén továbbra is adóztathat, a beszedett helyi adó teljes egészében őt illeti meg.

A Dunaferr körüli gazdasági helyzettel sújtott Dunaújvárosra a kormányzat most egy újabb komoly csapást mért, egyszersmind jelezve, Orbánék nem hagyják annyiban a nem fideszes vezetésű városokat.