Dunaújváros csak idén 600 millió, jövőre pedig 1,2 milliárd forinttól esik el

Dunaújváros csak idén 600 millió, jövőre pedig 1,2 milliárd forinttól esik el

Ismeretes, hétfő este jelent meg a Dunaújváros melletti különleges gazdasági övezet létrehozásáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely létrehozza a Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezetet. A lépés a korábbi megállapodás felrúgásával az ellenzéki vezetésű Dunaújvárostól nagyságrendileg évi 1,5 milliárd forint bevételt vesz el. Így a városnak járó iparűzési adó a fideszes Molnár Krisztián vezette Fejér Megyei Közgyűlésre lett bízva.

Semmi logika nincs benne, ez látszik, hogy egy politikai bosszú a Fidesz részéről

– fogalmazta meg minderről véleményét Kálló Gergely, a Jobbik térségbeli országgyűlési képviselője csütörtökön az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Dunaújváros ostroma: kijött a rendelet a különleges gazdasági övezetről

A kedd esti Magyar Közlönyben kihirdették azt a kormányrendeletet, mely létrehozza a Duna-mente - Fejér megye különleges gazdasági övezetet. A rendeletben érintett helyrajzi számok olyan ingatlanokon levő beruházásokat érintenek, melyeket Rácalmás, illetve Iváncsa Dunaújváros hathatós (pénzügyi) segítségével valósított meg.

Kálló Gergely felidézte, még 2016-ban, amikor Orbán Viktor Dunaújvárosban járt, a Modern Városok Program keretén belül bejelentette egy új logisztikai park megépítését a város határain belül. A beruházás Iváncsán valósult meg, amellyel – Rácalmással együtt – egy olyan szerződést kötött a megyei jogú város, hogy az abból származó adóbevételt 50-50 százalékban osztják meg egymás közt.

Mint az ellenzéki politikus leszögezte, hiába a különleges gazdasági övezet elnevezés,

nem jön plusz forrás, hanem a meglévő pénzeket osztják szét másképp, igazságtalan módon.

Kálló felhívta a figyelmet, hogy a néhány nappal ezelőtt még érvényben volt rendszer 51 ezer ott élőnek biztosította az iparűzési adót az önkormányzatokon keresztül. Míg a Fidesz által kidolgozott új rendszer 14,5 ezer embernek biztosítja azt. 

Azt is kifejtette, hogy ennek köszönhetően

Dunaújváros csak idén 600 millió forinttól, jövő évben pedig 1,2 milliárd forinttól esik el.

Érzékeltetésképp elmondta, ebből az elveszített pénzből a városnak a Fidesz által elszúrt közvilágítását akár hatszor is fel lehetett volna újítani; az úthálózat több mint felét ki lehetett volna cserélni; rengeteg önkormányzati lakást, sportpályát tudtak volna felújítani, építeni.

Dunaújváros ostroma - a Fidesz megjelent a város kapuiban, mint valami ukrán maffia

Ahogy arról beszámoltunk, Dunaújváros fideszes ostroma újabb fázisához érkezett, ugyanis az Orbán-kormány határozatot nyújtott be arról, hogy kialakítja Fejér megye 4-es számú választókörzetében a különleges gazdasági övezetet - egyszersmind milliárdos bevételtől megfosztva a jobbikos vezetésű Dunaújvárost. Pintér Tamás, a város jobbikos polgármestere szerdán sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy a kedd éjszaka benyújtott kormányhatározattal minden egyes dunaújvárositól 100 ezer forintot vontak el.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta, ez a rendelet egy évről évre jelentkező hiányt fog jelenteni a város költségvetésében, s egyébként emiatt az ideit is újra kell tervezni. A döntésről pedig sem őt, sem Pintér Tamás polgármestert nem értesítették időben – fűzte hozzá.

A következő 8 hónapban jogi útra terelik az ügyet, az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, s ha kell, Strasbourgig is elmennek – mondta el végül Kálló Gergely.