Hiába költött milliárdok? - Edelényben nem váltotta be a reményeket a Nemzeti Kastély- és Várprogram

Átgondolt vidékstratégia nélkül egy felújított látványosság sem oldja meg a település megélhetési gondjait.

A csatorna összeállítása szerint az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélyt hárommilliárd forintos uniós forrásból újították fel 2014 tavaszára, ám a település nem nagyon tud profitálni a beruházásból.

Az épületen kívül nincs más program vagy nevezetesség, ami lekösse az oda látogató turistákat, akik így a kiállítás megtekintése után legfeljebb ebédelnek egyet a helyi vendéglőben, majd továbbállnak.

A helyiek büszkék a háromszáz éves műemlékre, bár néhányan drágállják az 1600 forintos - lakcímkártyával helyeiknek 800 forintos - belépőjegyet.

Mészáros Oszkár polgármester a HírTV-nek úgy nyilatkozott, hogy az edelényiek a felújítástól azt remélték, hogy növeli a turizmust, amiből majd helyi vállalkozások is profitálnak, ám ez álom maradt.

Ebből is látszik, hogy önmagában egy ilyen, műemlékvédelmi és turisztikai szempontból is fontos fejlesztés képtelen szavatolni egy település megélhetését, és átgondolt, legalább kistérségi szinten egymásra épülő és egymással harmonizáló vendéglátóipari projektek - és nem utolsó sorban ilyen szempontból is átgondolt vidékstratégia - nélkül a siker korántsem automatikus.

Folytatódik a füzéri vár újjáépítése

Másfél milliárd forintból elkezdődik a Füzéri vár újjáépítésének második üteme, egyidejűleg elkészültek a harmadik ütem jogerős építési engedélyei is - jelentette be a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára szombaton, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzér település középkori várában megtartott időkapszula-elhelyezési ünnepségen.