Ugyanannyit költünk az egészségünkre, mint a svájciak, mégis sokkal többen halunk meg rákban, vagy infarktusban

Gyilkos számok. 

Lukács László György, a párt országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese szombati, budapesti sajtótájékoztatóján ezt a legfrissebb, OECD-tagországok között az egészségüggyel kapcsolatos felmérések adataira hivatkozva közölte.

Elmondása szerint százezer emberre Magyarországon 261 rákos megbetegedés jut,

ez a legrosszabb szám a vizsgált országok között.

Emellett az infarktust elszenvedő 45 év felettiek a megbetegedést követő 30 napon belül

Magyarországon négyszer annyian halnak meg a betegség miatt, mint nyugaton.    

Kiemelte még, hogy a fiatalok egyötöde dohányzik hetente legalább egyszer és 37 százalékuk volt már legalább kétszer részeg.

Mindig van lejjebb: most még várhatóan 18 évvel továbbélünk, mint egy dél-afrikai

A listát a hvg.hu szúrta ki, amelyből kiderül, hogy az OECD-átlag 80,6 év, Magyarországon ez a szám 75,7 év. Olyan országokat utasítunk magunk mögé, mint Mexikó, Brazília, Lettország, Litvánia, Kolumbia, Oroszország, illetőleg Indonézia, India, valamint a Dél-Afrikai Köztársaság. Utóbbi államban egészen elképesztő módon 57,4 év a születéskor várható időtartam.

Ez most akkor milyen rangsor?

Az OECD Nyugat-és Közép-Európa országait, Dél-Koreát, Japánt, Ausztráliát, Új-Zélandot, az Egyesült Államokat, Kanadát, Mexikót, Chilét és Törökországot tömörító gazdasági szervezet. Hellyel-közzel ezt a 32 államot nevezzük "a fejlett világnak". 

 

A felmérés tehát azt mutatja, hogy a nagyjából hozzánk hasonló civilizációs szintű országok között hol helyezkedik el a magyar egészségügy. 

Lukács László György szerint ez is azt példázza, hogy a kormány nem védte meg a betegeket a népbetegségektől és a pénzügyi tehertől sem, ugyanis a felmérés szerint

Magyarországon ugyanannyit fordítanak az emberek egészségügyre, mint Svájcban.

A Jobbik kormányra kerülve páciensközpontú egészségügyet hozna létre, és zéró toleranciát hirdetne a rákos megbetegedésekkel szemben - szögezte le Lukács. 

Emellett

önálló egészségügyi minisztériumot hoznának létre

és visszaállítanák a kormány által bezárt egészségügyi szervezeteket, köztük Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ).