„Az ország szégyene, hogy 20 év után ennyit keres egy diplomás ápoló”

Vajon a fideszesek is megélnének ennyiből?

Az előterjesztést tevő párbeszédes politikus szerint az egészségügyi bérrendezést régóta halogatják, ezért javasolta, hogy a költségvetésből 124 milliárdot csoportosítsanak át, amelyből 50%-kal lehetne növelni az egészségügyi szakdolgozók bérét.

A Költségvetési bizottság jobbikos tagja a javaslat mellett érvelt, szerinte az átfogó bérrendezés 10-15 éves késésben van. Varga-Damm Andrea úgy fogalmazott:

„Azt nem mondom, hogy a 24. órában vagyunk, mert azon már rég túlvagyunk(…). Ez egy tűzoltás jellegű javaslat, ez egy nagyon komplex probléma, amit strukturálisan kellene kezelni.”

A független Bősz Anett azt hangsúlyozta, hogy nem élhetnek szegénységben azok, akik a betegeket gyógyítják és ápolják,

„főleg nem egy olyan országban, ahol 4%-os GDP-növekedés van.”

A szaktárca részéről senki nem képviseltette magát a vitán. A bizottság fideszes alelnöke, Szűcs Lajos arról beszélt, hogy az eddigi kormányzati intézkedések összességében több mint felével emelték az egészségügyi dolgozók bérét. Azt mondta, hogy 4 éven belül újabb emelések lesznek.

„A képviselő úr által beharangozott emelés után bruttó 309 ezer forintot fog keresni egy 20 éve a szakmában levő diplomás ápoló, ez szégyen, ez az ország szégyene.”

- reagált Szabó Tímea a teniszszövetség elnöki posztját is betöltő Szűcs ígéreteire. A Párbeszéd képviselője a kormányzat által nyilvánossá tett bértábla alapján ismertette: egy kezdő ápoló a jövőre tervezett emelés után bruttó 153 ezer forintot fog keresni, diplomával 256 ezret. 20 év tapasztalattal, diploma nélkül pedig 164 ezret.

Miért hagyták ott az egészségügyet az IKEA-ért?

Tegnap robbant a hír, hogy egy egész kórházi osztályt kellett bezárni, valószínűleg amiatt, mert az alkalmazottak a közelben nyíló IKEA bútoráruházba mentek át dolgozni. Bár az áruház ezt az értesülést nem erősítette meg, azért érdemes megnézni, hogy miért hagyták ott az egészségügyi dolgozók szakmájukat és mentek át egy gyökeresen más típusú munkát végezni.

A fideszes képviselők ezután leszavazták az indítványt, így a jövőbeni ellátásra szorulók továbbra is abban bízhatnak, hogy az egészségügyi szakdolgozók elvándorlása magától megáll.

Fotó: Béli Balázs/Alfahír