Újabb két egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

Újabb két egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

A napokban az Információs és Technológiai Minisztériumban, közigazgatási államtitkári értekezleten tárgyalták két újabb egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem fenntartóváltásának kérdését, írja a Jelen. A lap információi szerint mindkét intézménynél az uniós források óriási mértéke volt a legmeggyőzőbb érv a modellváltás mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök a hónap elején jelentette be, miszerint a következő egy-két esztendőben 1500 milliárd forintot folyatnak a magyar felsőoktatásba. Ennek forrása az Európai Unió helyreállítási alapja.

Ha az Óbudai Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is bekerül az alapítványi fenntartású intézmények közé, mindössze két, széles képzési körrel rendelkező állami egyetem marad a magyar felsőoktatásba: az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. 

"Aki ezt az egypárti fideszes túlhatalmat kiszolgálja, az nem hibát követ el, hanem bűnt"

Van abban valami abszurd, amikor Stumpf István korábbi fideszes kancelláriaminiszter, jelenleg az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos a kiegyensúlyozott, felelős értelmiségi szerepét próbálja előadni a Telexnek adott interjújában, ahol „konzervatív eszmetársainak" királyi többesével takarózva, eltartott kisujjal kijelenti, hogy van számos pont a kormányzás kapcsán, amihez kritikával viszonyul