Egyhangú döntéssel utasította el a fővárosi önkormányzat a budapesti szakrendelők államosítását

Egyhangú döntéssel utasította el a fővárosi önkormányzat a budapesti szakrendelők államosítását

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei által működtett járóbeteg-szakellátásokról van szó.

A fővárosi önkormányzat egyhangúlag úgy döntött szerdai ülésén, hogy nem támogatja a főváros két járóbeteg-szakellátásának állami kézbe adását.

A közgyűlés Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára úgy döntött,

továbbra is támogatja, hogy a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei által működtett járóbeteg-szakellátások változatlanul a fővárosi önkormányzat fenntartásában működjenek legalább a jelenlegi központi költségvetési támogatás megtartásával.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgatója korábban felvetette a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét. A főváros jelenleg két ilyet üzemeltet: a hajléktalan-ellátás részeként a nőgyógyászatot és pszichiátriát, szoros kapcsolatban a hajléktalan-ellátás többi intézményével. A főpolgármester előterjesztése szerint a két szakellátás államosítása szakmailag, az érzékeny ellátotti célcsoport biztonságos, személyre szabott egészségügyi ellátása érdekében nem támogatandó.

Az önkormányzati fenntartású szakrendelők államosításával nemrégiben külön cikkben is foglalkoztunk, amelyben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) polgármestereknek küldött levelét jártuk körül. Lapunknak Csőzik László, Érd polgármestere, Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő és Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke nyilatkozott.

(A Budapesti Módszertani Szociális Központ és intézményei (BMSZKI), Könyves éjjeli menedékhely és nappali melegedő épülete a főváros X. kerületében, a Könyves Kálmán körút 84. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László)