A Flextronics tabi gyárában pár év alatt ukránokra és filippínókra cserélték a magyarokat

A Flextronics tabi gyárában pár év alatt ukránokra és filippínókra cserélték a magyarokat

Magyarország egyre több településén tapasztalható a jellemzően ázsiai vendégmunkások jelenléte. A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita vasárnap Tabon járt ez ügyben.

Két hete indította a Jobbik-Konzervatívok közössége azt az országos aláírásgyűjtési kampányt, amelyben arra kívánják felhívni minden magyar ember figyelmét, hogy az "Orbán-terv" – amelynek értelmében 500 ezer ázsiai vendégmunkást kívánnak betelepíteni hazánkba – milyen veszélyeket hordoz magában: elveszik a magyarok munkáját, letörik a magyarok bérét, és magbontják Magyarország kulturális egységét. Potocskáné Kőrösi Anita, a párt alelnöke vasárnap Tabra látogatott, ahol szintén nem ismeretlen a vendégmunkások jelenléte.

A legtöbb településen, ahol eddig jártunk, a hozzánk odalépő emberek beszámoltak róla, hogy ők is tapasztalták már, hogy az ázsiai migránsmunkások megjelentek náluk

– számolt be a politikus.

Az ellenzéki párt álláspontja az, hogy az ázsiai migránsmunkások betelepítése helyett meg kell emelni a magyarok béreit, átképzéseket kell biztosítani a magyar munkavállalóknak. Ezt pedig úgy lehet megvalósítani, hogy a magyar kis- és középvállalkozások részére célzott bértámogatási programot indítanak, illetve forrásokat biztosítanak az átképzésekre. "Nem pedig a távol-keleti multik támogatására költenek közpénzmilliárdokat" – mutatott rá a kormány hibás gyakorlatára Potocskáné. Ezek a források bőségesen elégségesek lennének a Jobbik programjának megvalósítására.

A Flextronics Tabon található elektronikai gyára 1992 óta működik, és évtizedekig csak magyarok dolgoztak itt:

„Pár éve egy ukrán munkavállói csoport dolgozik itt, most pedig a Fülöp-szigetekről érkeztek Tabra munkavállalók”

– mondta el a Jobbik-Konzervatívok alelnöke. Hozzátette: mivel az ő szállásukat és étkezésüket is a munkaadójuktól kapják, végső soron lehet, hogy többe kerülnek, mint egy magyar munkavállaló. Rámutatott: mivel ezeknek a vendégmunkásoknak egy határozott idejű, két plusz egy éves szerződése van, ezért egy esetleges leépítés esetén a magyar munkavállalóktól válnának meg első körben. Ez a konzervatív párt szerint elfogadhatatlan.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet még egy problémára: a jobb élet reményében egyre több magyar fiatal hagyja el hazját és költözik Nyugat-Európába, és ott fog már családot alapítani. Szerinte ezt a folyamatot mindenképp meg kell állítani, hogy a magyar emberek a szülőföldjükön boldogulhassanak.

Az, amit a Fidesz tesz az 500 ezer, azaz félmillió migránsmunkás betelepítésével nagyon káros az ország és a magyar társadalom számára

– összegezte Potocskáné Kőrösi Anita, aki mindenkit arra kér, hogy aláírásával támogassa a Jobbik-Konzervatívok kezdeményezését.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)

Hajdúnánáson az alig egy éve 300 millió forintból épült munkásszálláson – ahol az eredeti tervek szerint magyar dolgozók lakhattak volna –, végül 143 grúz vendégmunkást szállásolt el az önkormányzat.