Éhínség fenyeget Etiópiában – csak a segélyek menthetik meg őket

Élelmiszersegélyeinek fokozására szólította fel a nemzetközi közösséget csütörtökön Etiópia kormányfője, hangsúlyozva, hogy az aszály miatt több millió ember szenved szükséget a kelet-afrikai országban.

Etiópiát "nem szabad elhanyagolni a világ más térségeiben zajló válságok ellenére sem" - mondta Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök, az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

"Országom több támogatást érdemel, már csak azért is, mert nagyjából 750 ezer, a szomszédos államokból érkezett menekültnek nyújtunk menedéket"

- hangsúlyozta Deszalegn, hozzátéve, hogy ha a helyzet rosszabbra fordul, azért a nemzetközi közösséget terheli majd a felelősség.

"Az eddig nekünk nyújtott támogatás nagyon kevés, s gyakran nagy késéssel érkezik. Felszólítom az olyan szervezeteket, mint az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), hogy lépjenek közbe, ha úgy látják, hogy a legrosszabb fenyeget"

- figyelmeztetett a kormányfő.

Segélyszervezetek és az addisz-abebai kormány szerint tízmilliónál is több etiópiainak van sürgős szüksége élelmiszersegélyre, s több mint 1,4 milliárd dollár (mintegy 386 milliárd forint) kellene a krízis megoldásához. Ennek az összegnek nagyjából a felét tudták eddig biztosítani.

Az Egyesült Államok tették eddig a legtöbb felajánlást, 2014 októbere óta több mint 532 millió dollárnyi (mintegy 147 milliárd forint) humanitárius segélyt juttatva az Afrika szarván fekvő országnak. Az etióp kormány 380 millió dollárt (mintegy 105 milliárd forintot) költött erre a célra.

Az idén különösen erős az el Nino időjárási jelenség, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével jár, s világszerte hatást gyakorol az időjárásra, Afrikában felborítva az esős évszakot, a termés és a haszonállatok tömeges pusztulását okozva. Etiópiában az 1980-as években is szárazság pusztított, s a természeti csapás következményeit tovább súlyosbította az országban dúló polgárháború, amely több százezer ember halálát okozta.